TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Tokat'ta yaşayan 64 yaşındaki Sadullah Turacı, eski dönemlerde sokaklarda aydınlatma aracı olarak kullanılan el fenerlerinden, Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle süs eşyası yapıyor.

Elektriğin bulunmadığı dönemlerde sokaklarda aydınlatma aracı olarak kullanılan, insanların gece dışarı çıktığında yanlarına aldığı fenerler, artık sadece evleri süslüyor.

Tarihi Taşhan'da iş yeri bulunan Sadullah Turacı'nın da sac, bakır ve camdan el emeğiyle yaptığı Osmanlı ve Selçuklu motifli fenerler, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor. 

Turacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl mesleğinin elektronik alet tamirciliği olduğunu söyledi.

Sonradan fener işine heveslendiğini anlatan Turacı, "Hiç aklımda yoktu. Tarihi kitaplar ya da filmlerde gördüğüm fenerlerden esinleniyorum. Bu işle uğraşmaya başlayalı 20 yıl oldu" dedi.  

Ürettiği fenerlerin Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıdığını belirten Turacı, fenerin camlarına da Tokat'ın yazma baskısında kullanılan desenleri işlemeye başladığını dile getirdi.

- "Özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor"

Fenerlerin, eski dönemlere merakı bulunanlar ile yaşlıların daha fazla dikkatini çektiğini kaydeden Turacı, "Ankara, İstanbul'dan gelenler var. Fenerler, özellikle de yabancı turistlerden ilgi görüyor. Gelenlerin çok hoşuna gidiyor, beğeniyorlar. Şimdi süs eşyası olarak kullanılıyor" diye konuştu.

Turacı, piyasada birçok Çin malı ürün bulunduğunu, kendisinin ise fenerin en küçük parçasını bile elle yaptığını vurguladı.

Fenerleri büyüklüğüne göre 25 ile 60 lira arasında sattığını ifade eden Turacı, "Yok olmaya yüz tutmuş bir sanatı yaşatmaya çalışıyorum. Fener yapımını kentte sadece ben sürdürüyorum. Sanatı benden sonra devam ettirmesi için çırak yetiştirmek istiyorum. Bu sanat ölmesin. Çünkü ecdatlarımızın kullandığı bir eserdir" dedi.

Sadullah Turacı, bu yıl kentte "Yılın Ahisi" seçildiğini de bildirdi.