Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, Hepatit B ve Hepatit C virüslerine bağlı hepatitlerin kronik tablolara yol açabileceğini söyledi.

Dünya Hepatit Farkındalık Günü münasebetiyle açıklama yapan Usluer, Dünya Hepatit Günü'nde hedefin viral hepatitler hakkında farkındalığın arttırılması, korunma ve tedavi konusunun ele alınması gerektiğini ve bu alanlarda iyileştirme, geliştirme çalışmalarının yapılmasının planlandığını belirtti. 5 önemli Hepatit virüsünün olduğunu belirten Usluer, “A,B,C,D ve E virüsleridİr. Özellikle Hepatit B ve Hepatit C virüslerine bağlı hepatitler kronik karaciğer hastalığına neden olabilmekte, uzun vadede tedavi edilmeyen hastalarda siroz veya karaciğer kanseri gibi daha ağır tabloların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir” dedi.

Usluer, Hepatit B ve Hepatit C'nin bulaşma yollarını ise şöyle anlattı:

“Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma, Deri bütünlüğünün bozulması kolaylaştırmaktadır. Cinsel ilişki, Hepatit taşıyıcısı anneden bebeğine bulaşma.”

Hepatit B ve Hepatit C'den korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında da bilgi veren Usluer, “Traş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınınız. Dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunuz. Berbere gittiğinizde temiz traş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olunuz. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanınız. Yasadışı ilaç ve uyuşturucu kullanmayınız, ortak enjektör paylaşmayınız. Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne kullanımını güvenli yöntemlerle gerçekleştiriniz” dedi.

KİMLER TEST YAPTIRMALI?

Test yaptırması gereken kişiler hakkında da konuşan Usluer, "Gebe iseniz mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırınız. Ailenizde sarılık hastası, siroz veya hepatite bağlı gelişen kanser hastası varsa mutlaka test yaptırınız” diye konuştu.

Usluer, virüsten korunma yollarını ise şöyle ifade etti:

"HB’nin önlenmesinde en etkin yol HB aşısı ile aşılanmaktır. HB virüsüyle karşılaşmadan önce toplam üç doz aşı yaptırırsanız hayat boyu korunursunuz. Ama mikrobu önceden alıp taşıyıcı kaldıysanız aşı sizi koruyamayacak ve iyileştiremeyecektir. Bir kişide B tipi veya C tipi sarılık hastalığı olup olmadığını anlamanın tek yolu kan tetkiki yapılmasıdır. Ülkemizde 1998 yılından beri her yeni doğan bebek ücretsiz olarak sağlık ocaklarında ve doğum yapılan hastanelerde B tipi sarılık için aşılanmaktadır. Ailesinde hepatit hastası olan kişilere ve daha birçok riskli kişinin Hepatit B aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca risk grubu denilen taşıyıcı kişilerin yakın aile bireylerinin aşıları da Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır.”