Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, ()–KONYA’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan deprem tatbikatında, senaryo gereği deprem sonrası bir fabrikadaki kimyasal sızıntıya müdahale edildi, baraj gölüne uçan araçtaki kişi ve dağda mahsur kalan bir kişi kurtarıldı.
AFAD ekiplerinin yanı sıra askerler, emniyet, sağlık, itfaiye, dalgıç, Kızılay ve yardım kuruluşlarının katıldığı geniş kapsamlı deprem tatbikatının ilk bölümü müdürlük binasının bahçesinde gerçekleştirildi. Senaryo gereği bir fabrikada yaşanan kimyasal sızıntıya KBRN (Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer) ekipleri müdahale etti. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler özel cihazlarla kimyasal sızıntıyı tespit ettikten sonra üzerlerindeki özel kıyafetlerle kazanın yaşandığı alana yaklaştı. Kimyasal sızıntının yoğunluğunu tespit edip, işaretleme yaparak yaralıların bulunduğu bölgeye kadar gelen ekipler, yaralıya müdahale ettikten sonra sızıntının yaşandığı bölgeden uzaklaştırdı. Yaralı kişi, ambulansla hastaneye kaldırılırken, kimyasal sızıntının bulunduğu bölge de itfaiye ekipleri tarafından su ile temizlendi.
ENKAZ ALTINKA KALANLAR KURTARILDI
Tatbikatın ikinci bölümü ise Aşağı Pınarbaşı Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Senaryo gereği yaşanan deprem sonrası yıkılan kerpiç evin bulunduğu olay yerine gelen polis ekipleri ilk olarak çevrede güvenlik önlemi aldı. Ardından gelen AFAD ekipleri de enkazda çalışma başlattı. Dinleme yaparak enkaz altında kalanların yerlerini tespit eden AFAD ekipleri, kullandıkları özel cihazlarla enkaz altında kalanları tek tek çıkarttı. Eğitimli köpekler de enkaz alanına gelerek yaralıların yer tespitini yaparken, yine devreye giren ekipler yaralıları kurtardı. Depreme bağlı olarak çıkan yangına da itfaiye ekipleri müdahale etti. Alevlere müdahale eden ekipler yanan evin içerisine girerek dumandan etkilenen yaralıyı çıkarttı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği yaralı ambulansla hastaneye kaldırıldı.
ÇADIR KENT OLUŞTURULDU
Deprem sonrası evleri yıkılanlar için de çadır kent oluşturuldu. Konya TÜYAP Fuarı otoparkına oluşturulan çadır kentte hastane, mescit, anasınıfı ve okul  yer aldı. Depremzedeler için de yemek verildi.
DALGIÇLAR SUDAN ÇIKARDI
Senaryo gereği deprem sırasında Altınapa Baraj Gölü’ne uçan araçtaki bir kişi de AFAD ve Büyükşehir Belediyesi dalgıç ekipleri tarafından yeri tespit edilerek çıkarıldı. Botla bölgeye gelen AFAD ekipleri, sonar taramasıyla aracın uçtuğu bölgeyi tespit ederken, ardından gelen dalgıçlar da suya girerek boğularak yaşamını yitiren araç sürücüsünü kıyıya çıkardı.
ASKERİ HELİKOPTERLE KURTARILDI
Deprem tatbikatının son bölümünde ise deprem sırasında dağda mahsur kalan ve yaralanan bir kişi kurtarıldı. AFAD ekipleri dağın yamacında bulunan yaralının yanına halatla inerken, yukarıya çıkartmak mümkün olmadığı için askerlerden yardım istedi. Konya 3’üncü Ana Havca Jet Üssü’nden kalkan askeri helikopter olay gerine geldi. Halatlarla  helikopterden inen kurtarma ekipleri olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralıyı sedyeye aldıktan sonra helikoptere çıkarttı. Yaralı helikopterle hastaneye kaldırıldı.

FOTOĞRAF