ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, iş kazası sonucu bir madencinin hayatını kaybettiği ruhsatsız kömür ocağını işlettiği ileri sürülen sanıkların yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan 4 yıl 6'şar aydan 9'ar yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz 7 sanık ile yaşamını yitiren maden işçisi Volkan Kurtoğlu'nun (29) yakınları ve tarafların avukatları katıldı.

Sanıklardan Resul Cesur, ruhsatsız işletildiği öne sürülen kömür ocağının kendi işlettikleri saha içerisinde bulunduğunu söyleyerek, "Olayın meydana geldiği kömür ocağının bulunduğu 18 No'lu saha, başka bir şirket tarafından 2013'ten itibaren bize devredildi. Bu sahada herhangi bir faaliyet yoktur. Kaçak ocak çalıştırdığı iddia edilen Volkan Kurtoğlu ve Tolga Bektaş'ı tanımıyorum. Bu ocağı kaçak çalıştırdıklarından da haberimiz yoktu. Bu saha çok büyük alandır ve engebeli bir arazidir. Her kaçak ocağı hemen tespit edebilmemiz mümkün değildir. Sahamızda bugüne kadar 46 kaçak ocak tespit edip bunları resmi makamlara bildirdik ancak bildirip kapattırmış olmamıza rağmen 1-2 gün sonra tekrar açılanlar da oluyor. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

Sanıklardan Ali Bektaş, oğlu Tolga ile ocakta yaşamını yitiren Kurtoğlu'nun işsiz olduklarını ve kömür alıp sattıklarını bildiğini iddia ederek, "Oğlum ve arkadaşı saha sahibinin terk ettiği ve göçüğün meydana geldiği ocakta çalışmaya başlamışlar. Göçük olayı olana kadar benim bundan haberim yoktu. Ben bu ocakta çalıştıklarını o akşam ilk defa öğrendim. Bu ocağı da oğlum ve Volkan Kurtoğlu çalıştırıyormuş ancak kiminle ortak onu bilemiyorum" dedi.

Söz alan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmediklerini dile getirdi.

Kömür ocağında yaşamını yitiren Volkan Kurtoğlu'un ağabeyi Erkan Kurtoğlu ise sanıklardan şikayetçi olduğunu belirterek, "Kardeşim, 'Benim alacağım var. Bunu kurtarmak için çalışacağım' diyerek ocakta çalışmaya başladı. Bu olaydan 15 gün sonra sanıklardan Halim Demiro ve Ali Bektaş, ağabeyim Enver Kurtoğlu'na aracı vasıtasıyla haber göndermişler. Kardeşimin eşine her ay 5 bin lira tazminat ödemeyi vadetmişler ancak ağabeyim kabul etmemiştir" şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen kömür ocağında 7 Aralık 2014'te ruhsatsız işletilen kömür ocağında meydana gelen göçüğün altında kalan Volkan Kurtoğlu, hayatını kaybetmişti.