Aşkale Çimento’nun 1968 yılında Erzurum’un Aşkale ilçesinde başlayan hikayesi, özelleştirme uygulaması sonrası ERÇİMSAN Holding ile birlikte 1992 yılında apayrı bir yola girdi. Çok ortaklı ve aynı zamanda sürekli bir büyüme trendinde olmasıyla dikkatler üzerine çeken Aşkale Çimento, sektöründe ulusal bir marka olurken aynı zamanda öncü girişimleriyle sektöre yön vermeye başladı. Türkiye’nin kalkınma gayretlerine katkı yapmanın kendilerine keyif verdiğini ifade eden Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Misyonumuz gereği; özellikle istihdamı geliştirici ve ülkenin hammadde kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirme yönündeki atılımlarımız devam ediyor. Biz Aşkale’de bir “paylaşma iklimi” meydana getirdik. Şimdi bu iklim Erzurum’dan Bursa’ya, Van’dan Giresun’a, Rize’den Erzincan’a, Gümüşhane’den Ağrı’ya, Aşkale’den Trabzon’a ve Anadolu’nun daha bir çok yerine güzellikler taşımaktadır.” diye konuştu.
“YÜREKLİ VE CESUR İNSANLARIN BAŞARISI”
Aşkale Çimento Grubu’nun sahip olduğu üretim imkanlarıyla Türkiye çimento tüketim rakamlarını karşılamada önemli bir yere sahip olduklarını hatırlatan Yücelik, “1992 yılında yola çıktığımızda 300 bin olan çimento üretim rakamına sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu gün tüm grubumuzun çimento üretim kapasitesinin yıllık ortalama 8 milyon ton çimento olması, gücümüzün rakamsal olarak önemli göstergelerinden biridir. Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Giresun, Ağrı, Rize, Bursa ve Bilecik gibi ülkenin çok geniş bir coğrafyasında sanayi yatırımlarına sahibiz. Başarılarımız; yürekli ve cesur insanların yorulmadan ortaya koydukları mücadelenin karşılığıdır. 2004 yılında Türk ekonomisinin devler ligine 478. sırada giren Aşkale Çimento, 2014 rakamlarıyla listenin 163. sırasındadır. Aynı şekilde Anadolu Kaplanları sıralamasında 61’ıncıyız. Aşkale Çimento adına ortaya konulan bu kazanımlar hepimiz için mutluluk ve gurur kaynağıdır. Geldiğimiz noktada sahip olduğumuz kıymetler, yakaladığımız başarılar ve hepimizin değer kattığı “Aşkale Çimento” markası, emeklerimizin en güzel karşılığıdır. Şirketimiz Türkiye’de bir farklılık ortaya koyuyor. Yatırımlarımızın bulunduğu illere girişimciler genelde uzak dururken, bizler devasa tesisler inşa ettik. Bu da bölge insanı ve girişimcisine pozitif etki yapıyor.”şeklinde konuştu.
“ŞEFFAFLIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KARLILIK”
Değişim ve yenilenmenin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “23 yıldır ortaya koyduğumuz ticari, sosyal ve çevresel hedefler zor şartlara rağmen tek tek gerçekleşmiştir. Ortaklarımıza ve sorumlu olduğumuz insanlara karşı yönetim olarak gösterdiğimiz şeffaflık başarımızda önemli bir etkendir. Şirket olarak kısa vadeli kazanımlar yerine her zaman için sürdürülebilir karlılığı hedef aldık. Ortaklarımızın ve çalışanlarımızın sabrı, şirket yöneticilerimizin gayretiyle Türkiye’nin devleri arasına giren şirketimiz; çalışınca, azmedince ve birlikte hareket edince ne kadar çok şey başarılabileceğini de herkese gösterdi. Yola çıktığımız günden bu yana tüm paydaşlarımızla adeta bir orkestra gibi hareket ettik. Böylece; şirketimizi sosyal, çevresel, finansal ve insan kaynağı yönetim tarzları açısından dünyanın kabul ettiği standartlara getirdik. Hem çimento hem de hazır betonda kalite ve müşteri memnuniyeti de bizim için vazgeçilmezlerdendir.” dedi.
“ÇEVRE, İNSAN VE YAŞAMA SAYGI”
Stratejik planlar, ileri görüşlülük, doğru analiz yeteneği, uygulanabilir projeler ve akıllı kriz yönetim sistemleriyle özelleştirme sonrasındaki süreci bu günlere kadar taşıdıklarını söyleyen Başkan Yücelik, “Kalite yönetim sisteminin yanında çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğini sistematik olarak sağlamak için iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini de ciddi bir şekilde sürdürüyoruz. Bu sistemlerde çalışanlarımızın katılımını esas alıyoruz. Aynı zamanda yatırımlarımızın bulunduğu yöreye, insanlara ve yasal sorumluluklarının bilinciyle, çevresel duyarlılığı en üst seviyede tutarak, gerekli yatırımları gerçekleştirmede sektörde ilkleri gerçekleştirdik. Bunu yaparken yöredeki gelişmişlik seviyesinin çok üstünde gerekli atılımları yapmaktan da hiç çekinmedik. Dolaylı olarak 10 binden fazla istihdam sağlıyoruz. Teknolojik, organizasyonel, pazarlama, insan kaynakları, hammadde ve daha bir çok süreçte sürdürülebilir sistemler için var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.
AŞKALE ÇİMENTO’NUN KISA TARİHÇESİ
Başkan Yücelik, Aşkale Çimento’nun nereden nereye geldiğini anlatırken; Aşkale’deki fabrikanın Türkiye Çimento ve Toprak Sanayi A.Ş tarafından bölgenin çimento ihtiyacını karşılamak üzere 1968 tarihinde, Aşkale İlçesine 3 km mesafede Trabzon yolu üzerinde temelinin atıldığını belirterek şöyle devam etti “1971 tarihinde döner fırın ateşlenerek işletme faaliyetine başladı. Kuruluşundan 1984 yılı sonuna kadar Türkiye Çimento Toprak Sanayi T.A.Ş.’ye bağlı bir fabrika müdürlüğü olarak çalışan şirket 1985 tarihinden itibaren müessese statüsüne çevrildi, 1987 tarihinde ise Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş statüsüne çevrildi. 1991’de alınan karar ile özeleştirmek üzere Türkiye Çimento ve Toprak Sanayii’ye ait hisseleri T.C. Başbakanlık Kamu Ortaklığı İdaresine devredildi. 1993 yılında Erzurum ve bölge insanı tarafından kurulan, çok ortaklı ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla satın alındı. Aradan geçen 23 yıl içinde; çimento sektöründe Aşkale, Trabzon, Erzincan, Gümüşhane, Van ve Bilecik’teki fabrikaları ile önemli bir aktör haline gelen şirketimizin Erzurum, Ağrı, Aşkale, Trabzon, Beşikdüzü, Tirebolu, Rize, Bilecik, Bursa ve Tokat’taki hazır beton tesisleri bulunmaktadır. Erzincan’da Çelik İmalat Tesisi ve Tercan’da Taş Kırma ve Öğütme Tesisi bulunmaktadır.”