BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Kemik İliği Nakil Merkezi, gerçekleştirdiği nakiller ile bölgedeki kanserli hastaların umut ışığı oldu. Bugüne kadar toplam 225 hastaya kök hücre nakil işlemi gerçekleştirildiğini belirten Doç. Dr. Vildan Özkocaman, nakillerde yüzde 85 başarı sağlandığını söyledi.
UÜ. Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı bünyesinde 2009 yılında kurulan ve sadece Bursa’ya değil, Güney Marmara Bölgesi’ne hizmet veren Kemik İliği Nakil Merkezi, bugüne kadar gerçekleştirdiği kemik iliği (kök hücre) nakilleri ile kan kanseri (lösemi) ya da lenf bezi kanseri olan hastalar için önemli bir merkez haline geldi.
225 NAKİL, YÜZDE 85 BAŞARI ORANI
Merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren UÜ. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Kemik İliği Nakli Ünitesi sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vildan Özkocaman, bugüne kadar toplam 225 hastaya kök hücre nakil işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Nakillerin öncelikle kök hücre toplanarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Doç. Dr. Vildan Özkocaman, “Hastalıklara göre kök hücrelerin ya kişinin kendisinden ya da dokuları ona uyan kardeşinden uygun ilik hücreleri alınıyor ve nakil işlemi gerçekleştiriliyor. Hastalığın tipine, evresine, çıkabilecek komplikasyonlara göre değişebilmekle beraber hastalarımızın yüzde 85’i hayattadır. Sadece Bursa ve ilçelerine değil, Güney Marmara Bölgesi’ndeki Balıkesir, Gönen, Bandırma, Yalova, Kütahya ve Bilecik’e de hizmet veriyoruz. Merkezimizde Hematoloji Bilim Dalı 24 özel odalı klinik yatağı ve nakil ünitemiz 8 hepafiltreli özel donanımlı odalarla nakil olacak hastaları izleme ve takip sürdürülmektedir. Hastalar nakil sırası beklemiyorlar. Şu an nakil ünitemiz tüm bu bölgelere yetecek sayıda yatağa sahiptir. Sayının artması gereken duruma da cevap verebilir” şeklinde konuştu.
BÖLGENİN EN KAPSAMLI MERKEZİ
Nakil merkezinin yaklaşık 6 yıldır her yıl artan oranda nakil sayısı gerçekleştirdiğinin altını çizen Doç.Dr. Özkocaman, “Gerek Güney Marmara bölgesinden gelen hastalarımız dahil, Bursalı hastalar nakil olmak için daha uzak bir şehre gitmek zorunda kalmıyorlar. Kendi şehirlerinde nakil olan hastalarına daha kolay bir şekilde destek olabiliyorlar. Bunlar hastalığın sadece hastayı değil, ailesini ve çevresini de etkileyen önemli bir durum, kriz dönemleri için çok kolaylaştırıcı faktörler olmaktadır. Bursa’da nakil yapılmıyorken hastaların örneğin Ankara’da bir nakil merkezine ya da İstanbul’a gitmeleri ve orada şehre yerleşmeleri, en az 3-4 ay hatta 1 yıl kalacak şekilde bir ev bulmaları gerekiyordu. Ayrıca hastalar tanılarını koyan merkezde, bildikleri ve güvendikleri kendi doktorları tarafından izleniyorlar. Bu da önemli bir avantaj olabiliyor” dedi.
Merkezimizde her yıl 40-50 arasında hastaya nakil yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Özkocaman, nakil ünitesinin genişletilmesi sayesinde, hastaların sıra beklemediklerini ve ünitenin genişletilmesi sayesinde daha fazla nakli de kaldıracak alt yapıya sahip olduğunu söyledi.
KEMİK İLİĞİ NAKLİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
Kemik iliği nakli sağlıklı kök hücreler verilerek hasta kişide yeni ve etkili, sağlıklı kan hücreleri yapılanmasını sağlayarak hastalığın ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir tedavi şekli. Kan kanserleri, lenf bezi kanserleri olan, kemoterapiler sonrası uygun dönemdeki hastalara yapılabilen nakil, bazı hastalıklarda standart tedavi şekli iken bazı hastalıklarda da nüks etmiş hastalıklarda kemoterapilerden sonra seçilecek en uygun yaklaşım olarak değerlendiriliyor. 

FOTOĞRAFLI