AFAD, sadece Türkiye'de değil komşu ülkelerde yaşanabilecek deprem, sel ve afetlere hemen müdahale edebilmek için de hazırlık yapıyor. Bu kapsamda Samsun AFAD, Azerbaycan'da olabilecek bir depremde yaraların sarılması, enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla arama kurtarma personeliyle gece yarısı tatbikatı yaptı. Senaryo gereği 23.10'da Azerbaycan'ın Bakü ile Şamahı şehirleri arasında bulunan bölgede meydana gelen ve 220 bin kişiyi doğrudan etkileyen deprem canlandırıldı. Azerbaycan'ın Türkiye'den yardım talep etmesi üzerine Samsun AFAD ekipleri, gece yarısı tüm personeli arayarak "hazır ol" emri verdi. Daha sonra tüm personel evlerinden alınarak kuruma getirildi.



Azerbaycan'a kargo uçağıyla gidecek 16 araç ve personelin tüm hazırlıkları yapıldıktan sonra 01.00'de çıkış yapıldı. Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na indiği varsayılan kurtarma ekibi, ülkeye gelecek diğer kurtarma ekiplerinin de koordinasyonunu sağladı. 



Ekipler, sabaha karşı enkaz altında canlı arama tatbikatı da yaptı. Yaklaşık 6 saat süren tatbikat, başarılı şekilde sonuçlandırıldı.

MÜDÜR AYSU: AFETLERE HAZIRIZ


Samsun AFAD Müdür Vekili Yusuf Aysu, yaptığı açıklamada, depreme sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın hazır olması gerektiğine işaret etti. Arama ve kurtarma ekiplerinin uluslararası bir depreme nasıl katılacağı, koordinasyonu nasıl sağlayacağı konusunda tecrübe sahibi olması için böyle bir deprem tatbikatı yaptıklarını bildiren Aysu, özellikle komşu ülkelerde her an yaşanabilecek afetlere karşı hazır olduklarını ifade etti.