Obez bireylerde kilo verdirme amaçlı olarak uygulanan obezite cerrahisinin, ameliyat olan kişilerde kemik kırılması riskini yüzde 20 artırdığı ortaya çıktı.
Obezite günümüzde insan sağlığını tehdit eden küresel bir sorun olarak karşımıza çıkarken, son dönemde obezite tedavisinde sıkça uygulanan obezite cerrahisinin, kemik ve iskelet sistemi üzerinde bazı olumsuz etkilerinin olduğu ortaya çıktı. ABD’de yapılan bir çalışma, obezite cerrahisi uygulanmış hastalarda, kemik kırılması riskinin arttığını ortaya koydu. Amerikan Kemik ve Mineral Araştırmaları Derneği’nin 2015 yılı toplantısında sunulan araştırmaya göre; obezite cerrahisi olmuş, çoğunluğu orta yaşlı, obez kadınların oluşturduğu hastalarda, ameliyat sonrasında kemik kırığı riskinin yüzde 20 arttığı ve kırıkların genellikle ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde görüldüğü saptandı. Çalışmaya göre; obezite cerrahisi uygulanmış bireylerin omuz, kol, dirsek veya el bileğinde kırık oluşma riski iki kat artarken; kalça, bacak ve leğen kemiğinde kırık görülme riski üç kat artıyor.
Obezite cerrahisinden sonra kırık görülen bölgelerdeki değişikliğe neden olarak; özellikle mide bypassı gibi emilim bozucu obezite ameliyatları sonrasında gelişen besin yetersizliğinin kırık riskini artırabileceği belirtildi. Bunun yanı sıra, kilo kaybının fiziksel aktiviteyi artırabileceğine bağlı olarak, sarsıntı nedenli kırık riskinin de artabileceği ifade edildi. Araştırma ekibinden Dr. Rousseau, obezite cerrahisi geçiren hastaların kemik kırılması açısından yüksek riskli bir grup olduğunun altını çizerek, "Ameliyat olan bireylerin takip sürecinde bu riskin de değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. obezite cerrahisi uygulanan hastalar; kemik kayıpları ve kemik metabolizmasında değişiklikler ile karşılaşıyor. Bu risk daha önce belirgin değildi" diye konuştu.
Konu ile ilgili olarak görüşlerini aktaran Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, kilo verme amacı veya beklentisi ile yapılan ameliyatların her yönü ile ele alınması gerektiğini vurguladı. Obezite cerrahisi kapsamında uygulanan bazı ameliyatların vitamin ve mineral emilimini bozduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çelik şunları söyledi:
“Bu duruma yol açan ameliyatlar, genellikle büyük bağırsak kesitlerinin yemek geçişine kapatıldığı ameliyatlardır. Her ameliyatın etkinliği, etki mekanizması ve sonuçları farklıdır. Burada hastaları bekleyen en önemli tehlike, emilim bozukluğuna bağlı olarak ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek kemik ve eklem sorunlarının yanı sıra vitamin ve mineral eksiklikleridir."
Hastalara ameliyatın bilimsel ismini öğrenip, ameliyatları her yönü ile araştırmaları ve sonrasında karar vermeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Çelik, "Hastalar ameliyat öncesinde özellikle ömür boyu vitamin, mineral, demir ve kalsiyum bağımlısı olup olmayacaklarını mutlaka sorgulamalıdırlar" şeklinde konuştu.