Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR/İSTANBUL,() Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Bagaj Ayırma bölümünde yaşanan bir teknik arıza nedeniyle yurt dışına giden yolcuların bagajları uçaklarına ulaşamadı ve bazı uçaklar bagajları alamadan havalandı.
TAV Havalimanları konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
“ İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bu sabah itibarıyla bagaj sisteminde yaşanan arıza nedeniyle sistem düşük kapasiteyle çalışmaktadır. Yazılım kaynaklı sorunun nedeni belirlenmiş ve giderilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu süreçte yolcu ve uçuş trafiğinin etkilenmemesi için sisteme manuel olarak destek verilmektedir.”
Edinilen bilgiye göre bugün saat 11.00 sıralarında bagaj ayırma sistemini yöneten bilgisayarlarda meydana gelen arıza nedeniyle bagajlar okunamadığı için ayrılamadı ve uçaklarına yöneltilemedi. TAV Havalimanları'ndan bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi:
“ Bugün özellikle transfer bagaj sayısı çok oldu. Sistem belli bir sayıdan sonra okumamaya başladı. Yapılan hızlı müdahale sonrası kapasite yüzde 60 ile çalışmaya başladı. Örneğin tahmini 500 bavuldan sonra sistem durunca, bagajlar elle tanınmaya gitmeye başladı. Şu anda bilgisayar yazılım mühendisleri çalışmalarını sürdürüyor.”
Yetkilileri uçakları gecikmeye sokmamak için ayırmada sorun yaşanan bagajların bir sonraki uçakla veya yarın gönderileceğini belirttiler.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR:
Yolcudan teslim alınan bagajlar havalimanının altındaki 'şut altı' isimli bölüme gönderilir. Devasa büyüklükteki bu alana gelen bagajlar, otomatik ayırma sistemi sayesinde gideceği uçağa doğru yönlendirilir. Bu arada bagajlar x-ray sisteminden de geçirilerek kontrol edilir. Şüpheli bagajların tomografisi çekilir. Herhangi bir hırsızlık olayına karşı kameralar sürekli kayıt yapar. Şut altında toplamda 13 kilometre uzunluğunda bant düzeneği vardır. Bu bantların en ucunda birer traktör bekler. Bagajlar römorklara elle yüklenerek gideceği uçağa doğru yola çıkar. 2000 yılında kurulan bu sistem sayesinde bagajlar çok kısa bir süre içerisinde uçağa ulaşır. Sistem kurulmadan önce her aşama elle yapıldığı için bu alanda yüzlerce kişi çalışırken, şuan şut altında sadece 80 kişi çalışyor.