ORDU (AA) - Ordu'da fındık hasadına erken başlayan üreticiler, toplanan fındığı kurutarak patoza (harman işini yapan makine) vermeye başladı.

Fındığın hasadına 1 Ağustos'ta başlayan ve ürünlerini Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen mevsimlik işçilerine toplatan bazı üreticiler, ürünlerini harmanladıktan sonra patoza verdi. 

Altınordu ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'ndeki üretici Uğur Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık hasadına havaların kurak gitmesi nedeniyle erken başladıklarını belirterek, "İmece usulüyle fındığı toplayıp harmanladım. Harmanladığımız kabuklu fındık havaların sıcak gitmesiyle erken kurudu. Bugün de kuruyan çotanakları patoza vererek tane olmasını sağladık. Fındık bizim tek geçim kaynağımız" dedi. 

Yaklaşık bin 500 kilogram fındığının olduğunu anlatan Özcan, ürününü hemen pazara indirmeyeceğini belirterek, "Fındık altın kadar değerli. Evimdeki bir odamı boşalttım. Hemen pazara indirerek ucuza ürünümü satmak istemiyorum. Bir süre odada fındığımı bekleteceğim. Fındığın fiyatı yükselir yükselmez de pazara indireceğim" diye konuştu. 

Nurittin Özcan da fındığı erken toplayıp erken patoza verdiğini ifade ederek, "Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle ürünümüz çok az. O denle bu yıl fındığın fiyatından umutluyuz. Fındığı hemen satmayı düşünmüyoruz. Ürünümü biraz bekletip öyle satacağım" ifadelerini kullandı. 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise bu yıl sahil kesiminde fındığın erken olduğunu, orta ve yüksek rakımlı bölgelerinde ise fındığın geç olgunlaştığını söyledi. 

Sahil kesimindeki üreticilerin havaların kurak gitmesi nedeniyle erken hasada başladığını belirten Cörüt, "Bu nedenle ürün toplama işini erken bitiren üreticiler fındığını erken patoza veriyor. Benim üreticilerden tek isteğim ürünlerini erken pazara indirmesinler. Bu yıl fındık fiyatının en az 15 liradan açılmasını bekliyoruz. Üretici fındığını ne kadar geç indirirse fiyatın da artacağını biliyoruz. O nedenle üreticilerimize çağrım, kuruttukları fındığı hemen pazara indirmesinler. Biraz sabırlı olsunlar" değerlendirmesinde bulundu.