İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Kilis halkına yönelik akılcı ilaç kullanımı uygulamaları ile ilgili olarak bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak ve akılcı ilaç kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacıyla toplantılar yapılıyor.
İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen akılcı ilaç kullanımı toplantısına eczacılar ile vatandaşlar katılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından sinevizyon eşliğinde gerçekleştirilen akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgiler veriliyor.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ ) verilerine göre tüm ilaçların yarısından fazlası uygunsuz şekilde reçeteli dağıtılıp satıldığı belirtilerek, “Akılcı ilaç kullanımı, hastaların klinik ihtiyaçlarına uygun ilaçları, kişisel gereksinimlerini karşılayan dozlarda, yeterli bir süre boyunca, kendilerine ve topluma en az maliyet ile kullanmaları olarak tanımlanmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından yanlış ve gereksiz ilaç kullanımını önlemek amacıyla akılcı ilaç kullanımı uygulamaları ile ilgili çalışmalar 2011 yılında hız kazanmış ve eğitimlerle hem hastalara hem de sağlık çalışanları doktor, eczacı, hemşire ve diğerleri, akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturma sağlanmaya çalışılmıştır. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 03.02.2014 tarih ve 14677 sayılı yazısında; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğu, bu bağlamda Ülkemizde "Akılcı İlaç Kullanımı (AİK ) Programı "nın yürütüldüğü ve bu program kapsamında DSÖ’nün önerileri doğrultusunda Akılcı İlaç Kullanımı (AİK ) Ulusal Eylem Planı 2014-2017’nin hazırlandığı ve uygulamaya konulduğu bildirilmektedir.”