BALIKESİR'in düşman işgalinden kurtuluşunun 93'üncü yıl dönümü, düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Bu yıl artan terör olaylarının gölgesinde buruk geçen kutlamalarda, işgal yıllarında düşman devriyelerinin korkulu rüyası olduğu öne sürülen tülütabakları canlandıran derici esnafı yine büyük ilgi gördü. Tülütabaklar, bu kez vatandaşları korkutmak yerine sadece elllerinde bayraklarıyla yürümekle yetindi.
30 Haziran 1920'de işgal edilen, 6 Eylül 1922'de özgürlüğüne kavuşan Balıkesir'in Kurtuluş Günü'ndeki ilk etkinlik Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirildi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanvekili İsmail Çoban'ın Atatürk Atını'na çelenk sunumunun ardından bir dakikalık saygı duruşu bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Anıttaki törene Vali Mustafa Yaman ile Garnizon Komutanvekili Tuğgeneral Şenol Alkış, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mahmut Poyrazlı ve Sema Kırcı ile MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok da katıldı.
Ardından Kuvay-i Milliye Meydanı'ndaki kutlamalara geçildi. Tören Balıkesir'in kurtuluşunun temsili olarak canlandırılmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Büyükşehir Belediye Başkanvekili İsmail Çoban, "Balıkesir, gerek düzenlenen kongreler ve protesto hareketleri, gerekse silahlı mücadeledeki yeri ile ulusumuzun bağımsızlığını elde etmesinde önemli bir role sahiptir" dedi.
YİNE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Daha sonra Balıkesir Mehter Takımı'nın gösterisinin ardından geçit töreni yapıldı. Geçit töreninde, işgal yıllarında düşman devriyelerinin korkulu rüyası olduğu öne sürülen tülütabakları canlandıran derici esnafı yine büyük ilgi gördü. Keçi ve koyun postu giyen, yüzlerini ve vücutlarını baca kurumu ile boyayan tülütabaklar bu kez vatandaşları kovalayıp, yüzlerini boyamadı ve korkutmaya çalışmadı. Tülütabakların artan terör olayları ve şehitler nedeniyle sadece yürüdüğü açıklandı. Vali Mustafa Yaman'ın da tülütabaklara sadece yürümeleri konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi. Bu kez kaçıp kovalanmaktan kurtulan Balıkesirliler de tülütabaklarla selfie çekerek, bugünü ölümsüzleştirdi.
Geçit törenine Uluslararası Kurtdereli Mehmet Pehlivan Serbest Güreşleri için Balıkesir'e gelen Yunanistan, Ukrayna, Moldavya, Arnavutluk, Dağıstan, Özbekistan kafileleri de katıldı. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda olduğu gibi 6 Eylül Kurtuluş Günü'nde de halk oyunları gösterisi yapılmadı.

FOTOĞRAFLI