26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla Şişli’de bando takımı eşliğinde yürüyüş düzenlendi. Madde bağımlılığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşe katılan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, "2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda sentetik kannabinoid (bonzai) yakalanma miktarı 2011 yılına göre yaklaşık 17 kat artış göstermiştir" dedi.
İstanbul Valiliği İl Koordinasyon Kurulu, İl Halk Sağlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yeşilay, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Zeytinburnu Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Hedef Olma, Hedefsiz Kalma” sloganı ile bando eşliğinde madde bağımlılığına karşı yürüyüş gerçekleştirildi. 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştirilen yürüyüş, Şişli Camisi önünden başlayarak, Mecidiyeköy’de Cevahir AVM önünde son buldu.
Gençleri madde bağımlılığı ve zararları konusunda bilgilendirmek, uyuşturucu maddelerle ilgili doğru zannedilen yanlışlara dikkat çekmek ve toplumda madde bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan etkinlikte bando takımı da yer aldı. Bando eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yürüyüşün sonunda bir açıklama yapan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, “Bugün madde kullanımının yarattığı değişiklikleri hem birey, hem aile, hem toplum üzerindeki etkileri son derece net bir şekilde bilinmektedir ve bir halk sağlığı sorunu olarak gündelik yaşamlarımıza nüfuz etmektedir. 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu’nda sentetik kannabinoid (bonzai) yakalanma miktarı 2011 yılına göre yaklaşık 17 kat artış göstermiştir. Yine 2012 yılından 2013 yılına kadar uyuşturucu madde kullanımı bağlantılı ölüm oranı yüzde 43 oranında artış göstermiş, 232 vakaya yükselmiştir. Bilindiği üzere uyuşturucu kişinin beden sağlığını, ruh sağlığını da etkilemektedir. Örneğin, esrar kullananlarda şizofreni sıklığı 7 kat daha fazla gözükmektedir. Psikiyatri hastalıklarına bağlı intihar eylemleri 20 ile 30 kat daha fazla artmaktadır” dedi.
"MADDE BAĞIMLILIĞI BİR SOSYAL BİR SORUN"
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Büro Amiri Uzman Psikoloji Danışmanı Başkomiser Uğur Evcin ise Türkiye’de ele geçirilen uyuşturucu maddenin Avrupa ülkelerinin iki katı olduğuna işaret etti. Evcin, “Ülkemizde emniyet teşkilatı yaptıkları operasyonlarla uyuşturucuyla mücadeleyi desteklemeye çalışıyorlar. Türkiye, AB ülkelerinin yakaladığı madde miktarını tek başına iki katından daha fazlasını yakalayan bir ülkedir. Bu noktada da İstanbul Narkotik Şube’nin ciddi bir mücadelesi var. Ama sonuçta bu sorun sosyal bir sorun, bir halk sağlığı sorunudur. O yüzden bununla etkin mücadelede, arzla mücadelenin yanında talebi azaltma noktasında da ciddi bir çalışma olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Etkinlikte gazetecilere açıklama yapan Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz da, “Sloganımızdan da anlaşılacağı gibi uyuşturucu toplumsal bir sorun olduğunu, ancak ortak bir tavırla iyi bir gelecek için çalışıyoruz. Türkiye’de uyuşturucunun batılı ülkelerdeki kadar büyük bir sorun haline gelmemekle birlikte, önemli bir risk teşkil etmektedir” diye konuştu.
Yapılan yürüyüş ve açıklamaların ardından grup üyeleri daha önceden hazırlanan gazeteleri vatandaşlara dağıtarak uyuşturucu bağımlılığına dikkat çekti.