Yaşar KAÇMAZ / iSTANBUL, () "BARIŞ İçin Kadın Girişimi" üyesi kadınlar, Bakırköy Fahri Korutürk Caddesi'nde bir araya gelerek barış için mektup dağıttı.

Akşam saatlerinde Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen "Barış İçin Kadın Girişimi" üyesi bir grup kadın, mektup şeklinde hazırladıkları ve üzerine kurdeleler taktıkları bildirilerden dağıtmak istedi. Ancak çevrede güvenlik önlemi alan polis, etkinliğin Meydan'da yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine, yaklaşık 20 kişilik grup, eylemlerini Meydan'ın hemen yanındaki Fahri Korutürk Caddesi'nde gerçekleştirdi.

Ellerine aldıkları mektupları cadde üzerinde gezerek vatandaşlara dağıtan kadınlar daha sonra basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan Barış İçin Kadın Girişimi Üyesi Sultan Özcan, kadınlara seslenerek, “Biz; Türk, Kürt, Çerkez, Laz, Alevi, Sünni, Ermeni hep beraber kıkır kıkır güldüğümüz bir dünya düşlüyoruz. Biz, oradan oraya cenazelere değil, birbirimizle muhabbete gittiğimiz bir dünya düşlüyoruz. Biz, bundan sonra dünyaya geleceklerin savaş yaşamayacakları bir dünya düşlüyoruz. Biz yüzde 50'yiz; bu savaşı biz durdurabiliriz. Kurdeleler yaptık barış için; siz de takın, ağlamayın, bu savaşın bir parçası olmayın" diye konuştu.

Açıklamanın ardından, “Kadınlar savaş istemiyor, barış için ısrar ediyoruz" sloganı atan kadınlar, daha sonraki etkinliklerine destek çağrısı yaptıktan sonra, olaysız şekilde eylemlerine son verdi.

BEYOĞLU'NDA DA EYLEM...

"Barış İçin Kadın Girişimi Platformu"nun çağrısıyla bir araya gelen başka bir grup da, Beyoğlu Mis Sokak'ta oturma eylemi yaparak ellerindeki tencere, tava ve düdüklerle "barış için" ses çıkardı.

Akşam saatlerinde Galatasaray Meydanı'nda toplanan kadınlar barış için nöbet eylemi yapmak istedi. Ancak çevrede güvenlik önlemi alan polis, grubun toplanmasına izin vermeyerek dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Gruptan bazı kadınlar, görevli polislerle konuşarak uzlaşmaya çalıştı. Bu sırada, elinde megafonla çağrı yapan polis, kadınlara, “Gidip HDP binası önünde açıklamanızı yapabilirsiniz" diye seslendi. Gruptaki kadınlar ise “Biz HDP'li değiliz, barış isteyen kadınlarız" diye karşılık verdi.

Polisleri ikna edemeyen kadınlar, Galatasaray Meydanı'nda eyleme izin verilmemesi üzerine gösterilerini Mis Sokak'ta gerçekleştirdi. Çevik Kuvvet polisi eylem sürerken sokak girişinde güvenlik önlemi aldı. Üzerinde “Silahlar sussun" yazılı pankart taşıyan kadınlar, burada oturma eylemi yaparak beraberlerinde getirdikleri tencere, tava ve düdüklerle barış için ses çıkardı.

Basın açıklaması için hazırlanan metin ise grup içinden farklı kişilerce parça parça okundu. Açıklamada, “Biz kadınlar savaşın ne demek olduğunu artık biliyoruz, savaşın karşısında yan yana durmamız gerektiğini de biliyoruz. İşte bu yüzden barış nöbeti tutmak istedik. Galatasaray'da engellendik; ama gene de burada barış nöbetindeyiz. Barış için; katliamlar, ölümler dursun demek için ses çıkarıyoruz. Silopi, Şemdinli, Varto, Lice, Silvan, Suruç, tüm katliamlara karşı biz kadınlar barış nöbetinde ses çıkarıyoruz. Biraz önce Siirt'de 8 askerin daha feda edildiği bilgisi ajanslara düştü. Silahlar sussun! Barış konuşsun!" denildi.

Eylem devam ederken, eski HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de grubun arasına katılarak destek verdi.

Kadınlar, yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından olaysız şekilde dağıldı.