Kurban kanını insanların alnına, ev duvarlarına veya araçlara sürme gibi geleneklerin, İslam dininde olmadığı belirtildi.

"KURBAN YÜCE YARATICIYA YAKLAŞMAK MANASI TAŞIR"

Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, yaptığı açıklamada, "kurban" kelimesinin yaklaşmak, yakın olmak manalarına geldiğini söyledi. Kurban kesmenin bir ibadet olduğunu ve insanoğlunu yoktan var eden yüce yaratıcıya yakın olmayı kapsadığını vurgulayan Durmuş, insanların Allah'ın emriyle kurban keserek ona daha yakın olmayı hedeflediğini ifade etti.

"KURBAN KANINI EVE, ARABAYA SÜRMEK HURAFEDİR"

Durmuş, kurban ibadetiyle ilgisi olmayan bazı uygulamaların yanlış olduğuna değinerek, "Toplumumuzda bidat ve hurafe diyebileceğimiz şeyler çok yaygın. Bunlardan birkaçı, kurbanın kanını evlerin duvarlarına, araçlara ya da çocukların alınlarına sürerek bundan bereket ümit etmektir." diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN ET DEĞİL, KURBANLIĞIN HANGİ NİYETLE KESİLDİĞİDİR"

Kesilen kurbanın ne etinin ne de kanının Allah'a ulaşmayacağının ayetlerde belirtildiğine vurgu yapan Durmuş, şöyle devam etti:

"İslam öncesi dönemde, insanlar sırf bereket olsun, ölünce öyle uğurlanalım diye evlerinin duvarlarına veya alınlarına o kanları sürerlerdi. Oysa bu uygulamalar cahiliye dönemine kadar gitmektedir. Bu durumun yanlış olduğu Hac suresinin 36'ncı ayetinde belirtilir ve kurbanlarımızı hangi amaçlar için kesmemiz gerektiğini söyler. 'Rabbimiz buyurur ki, 'o kestiğiniz hayvanların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Allah'a ulaşacak olan sizin takvanızdır.' Burada etlerin ve kanların demesi cahiliye döneminde yapılan bu adetleri dile getirmek içindir. Burada anlatılmak istenen, önemli olan et değil kurbanlığın hangi niyetle hangi maksatla kesildiğidir."

"NİYETİ BOZUK OLAN KİŞİ, ORTAKLARIN İBADETİNİ BOZABİLİR"

Kesilen hayvanların kurban olması isteniyorsa kim adına, ne için ve nasıl kesilmesi gerektiğinin farkında olunması gerektiğine dikkati çeken Durmuş, "Kurbanı tek veya ortaklarla da kesebilmemiz mümkündür. Ancak bu ortakların temel hedefi ve gayesi sırf ibadet maksadıyla bir araya gelmiş olmalarıdır. Aksi takdirde ortaklardan bir kişi farklı bir gaye için kurban kesiyorsa bizim o ortaklıkta yer almamamız gerekir. Çünkü ibadet yapılırken niyeti bozuk olan kişi diğer ortaklarının ibadetini de bozabilir." ifadelerini kullandı.

"ASIL OLAN KURBANIMIZI KENDİMİZ KESMEMİZDİR"

Durmuş, kurbanlık hayvanın mümkün olduğunca başında durulması gerektiğini bildirerek, "Vekalette olabilir ancak asıl olan Peygamber Efendimiz'in yaptığı gibi kurbanımızı kendimiz kesmemizdir, bu esas olandır. Diyelim ki vaktiniz yok, işinizden dolayı gidemiyorsunuz tabii ki vekalet verebilirsiniz. Kurbanın parasını verip takibini yapmamakta doğru bir davranış değildir.