SİVAS'ta Aktif Eğitimciler Sendikası ve Eğitimciler Birliği Sendikası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaparak öğretmenlerin nöbet tutmasına tepki gösterdi. Sendika üyeleri bu görevin kendileri için angarya olduğunu ifade ederek, nöbet görevi için ücret istedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası üyesi 10 kişi, öğle saatlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanarak öğretmenlerin nöbet tutmasına tepki gösterdi. Öğretmenlik mesleğinin son yıllarda maddi ve manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını belirten Şube Başkanı Levent Nergiz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere okullarda nöbet tutturarak bu erozyona zemin hazırladığını söyledi. Nergiz, "Öğretmene nöbet tutturmak, hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırmadır. Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmen güvenlik görevlisi değildir. Mesleğe aykırı bu nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır" dedi.
"ANGARYAYA HAYIR, NÖBETE ÜCRET"
Daha sonra aynı yerde açıklama yapan Eğitim Birliği Sendikası üyeleri ise "Angaryaya hayır, nöbete ücret" sloganları atarak bu uygulamaya tepki gösterdi. Yaklaşık 50 kişilik grup adına basın bildirisini okuyan Şube Başkanı İlhan Karakoç, "Nöbet görevi öğretmenlik mesleğinin asli bir unsuru olmayan, sorumluluğu son derece geniş ve idari nitelikli bir görevdir. Mesleğin ifasını doğrudan ilgilendirmeyen bu türden tedbirlerin öğretmenlerin üzerine yıkılmaması gerektiği açıktır. Bu nedenle temizlik ve güvenlik gibi okul ortamının ve öğrencilerin güvenliğinin öğretmen haricindeki görevlilerce yürütülmesi kamu hizmetinin doğası gereğidir" dedi. Karakoç, memur ve hizmetlilerin fazla çalışmalarının ücretlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, konuyu Kamu Personeli Danışma Kurulu Nisan ayı toplantısı gündemine taşımak amacıyla imza kampanyası başlattıklarını ifade etti.

FOTOĞRAFLI