Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ve Konsey üyesi Bakir İzzetbegoviç ile ortak basın açıklaması düzenledi. Erdoğan, açıklamasında Rusya krizini ve Irak'la olan Musul sorununa değinerek "Bizim oraya giden askerlerimiz muharip olarak değil eğitimci olarak gitmiştir. Şu anda orada gerek Başika'da gerek diğer kamplardaki yaptıkları iş eğitimdir. Bunu geri çekmek gibi bir şey şu anda söz konusu değil." dedi.

"GERİ ÇEKİLME SÖZ KONUSU DEĞİL"

İşte Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları:

" Musul meselesinde bildiğiniz gibi buraya Türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir. Bu hareketten sonra da 2014'de merkezi yönetim, İbadi'nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim noktasında talepleri olmuştu. Bizim oraya giden askerlerimiz muharip olarak değil eğitimci olarak gitmiştir. Şu anda orada gerek Başika'da gerek diğer kamplardaki yaptıkları iş eğitimdir. Tabi bu eğitimi veren askerlerimizin eğitimi verdikleri Peşmerge sayısına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır. Bunu geri çekmek gibi birşey şu anda söz konusu değil. Bu ayın 21'inde de zaten gerek K.Irak gerek Türkiye, gerekse ABD'li dostlarımızla güçlü toplantılar yapılacaktır.

"SINIRI OLMAYAN RUSYA'NIN NE İŞİ VAR"

Rusya'nın BMGK'ya gitmesi ne adına onu soracağım. Türkiye olarak bizler oradan verilen cevabı da gördük. Bu müracaatı reddettiler. Bundan sonraki süreçte ne olur onu da izlemeye devam ederiz. Biz Türkiye olarak özellikle bölgedeki gelişmelerde koalisyon güçleri ile müşterek hareket alanını kendimize seçmiş bulunuyoruz. Talep edilmediğimiz bir yerde yokuz. Her talep eden ülkeye de olumlu cevap vermeye kimse mecbur değildir. Ama bizim bir özelliğimiz var, bir tarafta 911 km Suriye ile sınırımız var, öbür tarafta 390 km Irak'la sınırımız var. Peki Rusya Federasyonu'nun bu ülkelerle bir sınırı mı var? Değil. Tartus'ta zaten zamanında kendilerine bir üs kurmuşlardı. Şimdi o yetmedi Lazkiye'nin kuzeyine üs kurup uçaklarıyla füzeleriyle yerleşmiş durumda. Önce onu dünyaya izah etmesi lazım.
Biz yine sabırla yaklaşacağız. Belki diplomatik ilişkilerimizin yeniden inşaasına vesile olacaktır."