Salihli’nin Adala Mahallesinde bulunan Alanar A.Ş.’nin 2 bin 500 dönümlük dev meyve bahçesi Salihli Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri tarafından ziyaret edildi. Kiraz, kayısı, nektarin gibi meyvelerin yanı sıra 30 farklı çeşit üzümün yetiştirildiği arazideki teknolojik tarım, Salihlili işadamlarında hayranlık uyandırdı.
Salihli TSO yönetimi, Türkiye’nin en önemli meyve üreticisi markalarından biri haline gelen Alanar A.Ş.’nin Adala Mahallesi’ndeki dev bağ ve bahçelerini ziyaret etti. Alanar Meyve ve Gıda Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. CEO’su Yavuz Taner tarafından karşılanan Salihli TSO heyeti, 2 bin 500 dönüm alanda kurulu meyve bahçelerinde uygulanan teknolojik tarıma hayran kaldı.
Alanar Salihli Adala’da 2009, 2010, 2011 yılı dikim sezonunda iç ve dış pazarların talebine göre meyve tür ve çeşitlerinin dikimini yaptıklarını anlatan Taner, kiraz, kayısı, nektarin, erik, nar ve bağ çeşitleri diktiklerini anlattı. Kalite adına doğru sertifikalı ve virüsten ari fidanlarıyla, kaliteli ve verimli üretim yaptıklarını kaydeden Taner, “Bölgenin erkenci turfanda bölgesi olması avantajını iyi kullanarak dikilen kiraz, kayısı, erik, nektarin, bağ, Trabzon hurması ve nar çeşitlerinde kendi içinde erkenci ve orta erkenci türlerle hasat süresini uzatarak daha uzun süre iç ve dış pazarlara meyve pazarlanması sağlanıyor” dedi.
Yavuz Taner, arazide 24 dönüm bağ bulunduğunu, 30 farklı çeşitte üzüm asması ile deneme yaptıklarını, en verimli ve en kaliteli cinsi tespit etmeye çalıştıklarını anlattı. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, çok verimli olmayan kırsal tepelerde adeta Cennet misali meyve bahçeleri yaratan Alanar firması yetkililerini kutladı. Tarımsal alanda yatırım yapmak isteyen yerel ve Salihli dışından pek çok yatırımcının Gediz Ovası’nı cazip bulduğunu belirterek, Alanar gibi dünya çapında bir markanın Salihli’de yatırım yapmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Yüksel, global markaların Salihlili üreticiler için örnek teşkil ettiğini, modern tarıma geçilmesinin verimi artırarak maliyetleri de aşağı çektiğini belirtti. Yüksel, “Yavuz Taner, bölgemizde meyvecilik ve bağcılık yapacak olan tüm üreticilerin bahçelerini gezebileceğini, yeni yatırımcılara her türlü bilgiyi, fidanı ve teknolojik desteği seve seve verebileceklerini ifade etti. Taner Bey’e bizlere gösterdiği misafirperverlikten ve bölgemizin kalkınması ve gelişmesi için göstermiş olduğu duyarlılıktan ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.
8 BÖLGEDE ÜRETİM YAPILIYOR
Alanar Adala Bahçe’de 40 hektar alanda kiraz, 50 hektar alanda Japon Eriği, 60 hektar alanda kayısı, 50 hektar alanda nar ve 30 hektar alanda nektarin yetiştiriciliği yapılıyor. Alanar, Türkiye’de Salihli merkez olmak üzere Antalya, Tarsus, Ceyhan, Bursa ve Çanakkale’de yaklaşık 7 bin dönüm arazi üzerinde meyve üretimi yapıyor.