Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, () - DOĞU ve Güneydoğu Anadolu'da faaliyet gösteren  sivil toplum kuruşu temsilcileri çatışmanın durdurulmasını istedi.  yaptığını söyleyen Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı (DOGÜNSİFED) Şahismail Bedirhanoğlu, "Barışçıl çözüm yolunun açılması için Türk devleti ve PKK'yı derhal çatışmalara son vermeye ve tahkim edilmiş bir ateşkes ilan etmeye çağırıyoruz" dedi.
Diyarbakır Sümer Park'ta yapılan açıklamanın 640 sivil toplum kuruluşu adına yapıldığını belirten Bedirhanoğlu, "Yaşanan son gelişmeler karşısında, halkların özgürlük ve demokratik taleplerinin yaşam bulması için, halklarımıza ve insanlığa karşı sorumluluk taşıdığımızın bilinci ile savaşa karşı tutum alıyoruz" dedi. Çözüm süreciyle birlikte toplumda barışın, kardeşliğin ve gerçek demokrasinin Türkiye'de tesis edileceği konusunda büyük bir inanç ve umut geliştiğini hatırlatan Bedirhanoğlu, " Yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında demokratik çözüm sürecinin büyük bir toplumsal destek gördüğü açıkça görüldü. Yine bu süreçte, ekonomiden, sosyal ve siyasal hayata kadar toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük bir rahatlama yaşanmaya başladı. En başta da, insan ölümleri son buldu. Bu süreç Türkiye toplumlarının yaşadığı, Kürt sorunu başta olmak üzere bütün demokratikleşme sorunlarının çözümü için büyük bir fırsat yarattı" dedi.
Srunun gerçek anlamda çözümü için gerekli olan yasal ve anayasal değişikliklerin yapılmamasını  taraflar arasında güvene dayalı ilişkileri ve süreci zora soktuğunu belirten Berdirhanoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanının Dolmabahçe mutabakatını tanımadığını belirten açıklaması ve Öcalan'a uygulanan tecrit, çözüm sürecini resmen ve fiilen bitirme noktasına getirmiştir" dedi.
Şahismail Bedirhanoğlu, yapılan operasyonların erken seçime zemin oluşturma amaçlı olduğu endişesi taşıdıklarını anlattı. Bedirhanoğlu, şunları söyledi:
"Savaşın hiç kimseye kazandırmayacağı, yaşanacak büyük acı ve bedellerden sonra tekrar bitirdiğimiz noktaya geri döneceğimiz geçmiş deneyimlerden de anlaşılmaktadır. Bu nedenle bütün sorunlarımızı müzakere ederek çözmek dışında bir şansımızın olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Barışçıl çözüm yolunun açılması için Türk devleti ve PKK'yi derhal çatışmalara son vermeye ve tahkim edilmiş bir ateşkes ilan etmeye çağırıyoruz. Birlikte ve eşitlik temelinde kardeşçe bir yaşamın kurulması için, Türkiye halkının barış tarafında inisiyatif geliştirmesi her zamankinden daha önemli bir tutum olacaktır. Barış ve demokratik bir çözüm için ayağa kalkmak, Türkiye ve Kürdistan'da yaşayan her insanın ortak görevidir."
Basın açıklamaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik İslam Kongresi (DİK), bölge baroları, bölge tabip odaları, KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar, Avrupa Süryani Birliği, kadın dernekleri, bazı siyasi parti temsilcileri, iş adamları dernekleri, mimar ve mühendisler odaları temsilcileri, Kürt Yazarlar Dernekleri gibi 640 sivil toplum kuruluşunun imza attığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI