Ankara Büyükşehir Belediyesi, arife günü ile başlayacak Ramazan Bayramı’nı Başkentlilerin huzur içinde geçirmeleri için gerekli tüm önlemleri aldı. Ramazan Bayramı boyunca EGO otobüsleri geçmiş yıllarda olduğu gibi yine ücretsiz hizmet verecek.
Yarından itibaren yoğunluk yaşanması beklenen mezarlıklar, AŞTİ ve ana arterler ile alışveriş mekanlarında zabıta kontrol ve denetimleri artırılacak, ASKİ Kanal Arıza ekipleri, 24 saat görev yapacak.
Ankaralılar her yıl olduğu gibi, Ramazan Bayramı süresince 17 Temmuz Cuma, 18 Temmuz Cumartesi ve 19 Temmuz Pazar günleri belediye otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek. İlk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı bayramda ücretsiz otobüs uygulaması yıllar içinde bir geleneğe dönüşürken, bu bayramda da sürecek. Ankaralılar “EGO Cepte” ile de otobüslerin durağa hangi saatte, hangi dakikada geleceğini, internet ortamından, cep telefonlarından ya da ALO 153’ü arayarak öğrenebilecekler.
KARŞIYAKA’YA 15 DAKİKADA BİR OTOBÜS
Başkentliler, 16 Temmuz Perşembe yani Arife gününden başlayarak, bayram süresince mezarlık ziyaretlerini, belirlenen bazı noktalardan kalkacak EGO otobüsleriyle yapabilecekler.
Karşıyaka Mezarlığı’nı ziyaret edecek vatandaşlar, metro hattında bulunan “Hastane Durağı”ndan (Demetevler) 210 hat numaralı otobüsle saat 09.00-17.00 saatleri arasında her 15 dakikada bir Karşıyaka Mezarlığı’na taşınacak.
Sincan Cimşit Mezarlığı’nı ziyaret edecekler de Bayram süresince Yeni Cimşit Serpmeler Mahallesi’nden kalkan, Sıhhiye’den geçen 514 - 2 Cimşit Sıhhiye otobüsünü gün boyu kullanabilecekler. Ortaköy Mezarlığı’na gidecek ziyaretçiler ise Ulus Anafartalar Mahallesi Adnan Saygun Caddesi’nden kalkacak 359 numaralı EGO otobüsleriyle gün boyu ziyaretlerini gerçekleştirebilecekler.
Mezarlığa yapılacak özel EGO seferleri, 16 Temmuz Perşembe arife günü ücretli, bayram süresince de ücretsiz olacak.
EGO Genel Müdürlüğü, bayramda mezarlıkları ziyaret edecek vatandaşlara, Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığı içinde 8 araç, Sincan Çimşit Mezarlığı’nda 2 araç, Mamak Ortaköy Mezarlığı’nda da 1 araçla hizmet verecek.
MEZARLIKLARDA BAYRAM DÜZENLEMESİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı mezarlıklarda bayram ziyareti öncesinde kapsamlı temizlik çalışması yaptı. Kent Estetiği Dairesi yetkilileri, bu kapsamda ilçelere de temizlik aracı gönderildiğini ifade ettiler.
Başkent’teki mezarlık ziyaretlerinde “Mezarlık Bilgisayar Sistemi” (MEBİS) de vatandaşlara aradığı mezarı bulmasında kılavuz oluyor. Karşıyaka, Cebeci ve Sincan mezarlıklarının büyüklükleri dikkate alınarak, mezarlık girişlerinde yerleştirilen MEBİS’te yer alan KİOSK’lar sayesinde vatandaşlar, yakınlarının bulunduğu mezarı ve en kısa yolu, harita çıktısı da alarak kolaylıkla bulabiliyor.
Yetkililer, ayrıca Karşıyaka Mezarlığı içinde vatandaşların mezarlarına rahat ulaşabilmeleri ve herhangi bir sıkıntı yaşamamaları için 1, 2, 3 ve 4 No’lu kapılardan araçla giriş yapılmayacağını bildirdiler.
Karşıyaka Mezarlığı’nda giriş ve çıkışların 5, 6, 7 ve 8 No’lu kapılardan ve U-10 ve U-11 No’lu adaların olduğu bölgelerden yapılacağını kaydeden yetkililer, 10 servis aracı 1, 2, 3 ve 4 No’lu kapılar ve adalar arasında ring seferi yapacağını belirtiler. 5. kapıdan da her 15 dakikada bir 8 otobüs, aracı olmayan yaya vatandaşlar için mezarlık içinde ring seferi yaparken, Ortaköy Mezarlığı’na da Bayram süresince Samsun Yolu üzeri Bayındır Kavşağı’nda bulunan Çalışkanlar Petrol’den her 15 dakikada bir ring yapılacağı bildirildi.
Başkent’teki mezarlıklarda yakınları bulunan vatandaşlar, http://www.mebis.ankara.bel.tr adresine girerek aradıkları mezarın yeriyle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabiliyorlar.
AŞTİ VE MAVİ MASA, 24 SAAT GÖREV BAŞINDA
Büyükşehir Belediyesi, Bayram’dan günler önce yolcu yoğunluğu yaşanan AŞTİ’yi komple temizlikten geçirdi. AŞTİ Baş Müdürlüğü, Ankara’ya gelen veya Ankara dışına çıkan vatandaşların ilk uğrak yeri olan AŞTİ’de vatandaşları rahatsız edecek olumsuzluklara yer verilmemesi için ekiplerin 24 saat aralıksız görev başında olacaklarını bildirdi.
ALO 153 olarak bilinen Mavi Masa da Bayram’da 7/24 çalışacak. Yeni ekiplerle güçlendirilen Çağrı Merkezi ile Mavi Masa, Bayram boyunca Ankaralıların dilek, talep ve şikayetlerini almaya devam edecek.
ASKİ Genel Müdürlüğü Kanal Arıza ekipleri de 24 saat aralıksız olarak görev yaparak, Bayram süresince Başkentlilerin acil ihtiyaçlarını karşılayacak. Vatandaşlar ASKİ’ye ALO 153 no’lu telefonla ulaşabilecekler.
ZABITA, DENETİMLERİNİ ARTIRDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı da bayramlarda sıkça tüketilen şekerleme satış yerlerinde denetimlerini artırdı. Zabıta yetkilileri, Bayram öncesi denetimlere ağırlık verildiğini bildirdiler.
Yetkililer, kent içi ulaşımında düzeni sağlamak ve halkın bayram ziyaretlerini rahatça yapabilmelerini temin etmek amacıyla Ulaşım trafik ekiplerinin de takviye edildiğini, ayrıca durak ve hatlarda gerekli kontrollerin sürdürülmekte olduğunu vurgularken, Karşıyaka, Cebeci ve Sincan mezarlıklarında vatandaşların, vefat etmiş yakınlarını rahat ve huzur içinde ziyaret edebilmeleri için buralarda trafik düzeni ve denetimi konularında gerekli önlemlerin alındığını bildirdiler.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, Ankaralılardan gelen şikayetlerin de değerlendirileceğini ifade ederek, Bayram süresince vatandaşların karşılaştıkları tüm olumsuzlukları, 231 79 84 - 229 66 91 numaralı telefonlar ile ALO 153’ü arayarak bildirebileceklerini açıkladılar.
İTFAİYE’DEN PİKNİK ATEŞİ UYARISI
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da Ramazan Bayramı süresince 7/24 mesaisini sürdürecek. Ankara İtfaiyesi yetkilileri, Ankaralıların bayram süresince piknik yerlerine akın edeceğini öngörerek, vatandaşlara “Ateşe dikkat” uyarısı yaptı.
Yetkililer, vatandaşlara piknik yaptıkları yerlerde yaktıkları ateşin söndüğüne iyice emin olmadan o bölgeden ayrılmamaları ve araçlarından sigara izmariti atmamaları uyarısında bulundu. “Basit bir ot yangını bile büyük bir orman yangınına neden olabilir” diyen itfaiye yetkilileri, büyük-küçük herkesin, göletlerden ve baraj göllerinden uzak durmalarını istedi.
İtfaiye yetkilileri, bayram süresince evlerinden ayrılacak olanlara ise elektrik, su ve doğalgaz vanalarını mutlaka kapatmaları uyarısı yaptı.