ABD ve Avrupa ülkelerinde de yaygınlaşan ve Gaziantep Üniversitesinde 4 eğitim yılından bu güne uygulanan intörne öğrencilerin memnuniyeti her geçen gün daha da artıyor.
Yeni bir yönelim olan ve uygulamalı eğitim modellerini kapsayan İntörn uygulaması Gaziantep Üniversitesindeki öğrencilerin memnuniyeti artıyor. Öğrencilerin, intörnlüğün mesleki eğitimlerine olan etkisiyle ilgili yapılan araştırma yüzde 90 ile yüzde 98 arasında memnuniyet oranı ortaya çıktı. GAÜN patentli İntörn Mühendislik Uygulamasında yeni eğitim yılıyla 4. dönemine girdiğini hatırlatan Mühendislik Fakültesi Dekanı ve İntörn Takip Kurulu (İTAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, geçtiğimiz üç yılda bin 681, bu yılda 805 olmak üzere 2 bin 486 intörn mühendisin, diploma almadan sahaların tozunu yutmaya, teoride aldıkları bilgileri pratiğe yansıtmaya başladığını kaydetti. Bunun da mühendislerin gerek kendilerine, gerek işine, gerek kariyerine büyük ivme kazandığını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Bayram, geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de öğrencilerin İntörn Mühendislik Uygulaması ile ilgili düşünce, memnuniyet ve beklentilerini öğrenmek için anket yaptırdıklarını anlattı. Anket sonuçlarını da açıklayan Bayram, anketten son derece memnuniyet verici sonuçlar ortaya çıktığını ve geçen yıl memnuniyet oranının giderek arttığını belirtti. Prof. Dr. Bayram, “Bununla beraber, intörn mühendisliğin istihdama katkısı ve mühendislerin daha intörnlüklerinde iken iş bulma oranları da yüzde 85 oranına çıkmıştır. Bu oran Türkiye ortalamalarının çok üstündedir” dedi.
115 DANIŞMAN HOCA İLE SIKI DENETİM
Prof. Dr. Bayram, bu dönem 481 intörn mühendisin sahada olduğunu ve bunların 115 danışman hoca tarafından sıkı bir şekilde takibinin yapıldığını kaydetti. Bayram, geçen dönem intörnlüklerini tamamlayan mühendislerle yapılan ankette ortaya çıkan sonuçlarla ilgili ise, “Öğrencilerimizin yüzde 94.42’si intörn uygulamasının eğitimlerine olumlu yansıdı. Yine anketörlerimizin yüzde 94.82’si uygulamanın mesleki, endüstriyel, iş bilgi birikimi, beceri ve kabiliyetlerinin artmasını sağladı. Öğrencilerimizin yüzde 95.22’si uygulamanın mesleki uygulamaların görülmesine katkısı olduğunu, yüzde 92.3’ü teorikte öğrendiklerinin pratiğe katkısı olduğunu, yüzde 96.2’si intörn yapılan kurumların bölümlerine uygunluğunu vurguladı” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER DENETİMDEN MEMNUN
Anket yapılan intörn mühendislerin yüzde 90.83’ünün, intörn mühendislik uygulamasının iş dünyasında çevre ve referans elde etme konusunda memnuniyet bildirdiklerini kaydeden Prof. Dr. Bayram, bu rakamın önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Bayram, “Öğrencilerimizin yüzde 93.22’si, intörnlük yapılan firmalarda mesleki branşlarda personelin yeterli olduğunu açıkladı. Yine, yüzde 89.64’ü iş bulmada uygulamadan yararlandıkları bilgisini verdi. Biz, uygulamaya başlarken hep İntörn Mühendisliğin Türkiye’nin ihtiyaçları ve geleceği için özel bir model olduğunu dile getirdik. Nitekim geldiğimiz noktada öğrencilerimizin yüzde 98.1’i, uygulama süresince intörnlük akademik danışmanının süreçteki izleme yeteneğinden memnun olduğunu kaydetti. Tüm bu sonuçlar da, intörn mühendislik uygulamasında gerek öğrencilerimizin, gerek iş dünyasının memnuniyetini göstermektedir” diye konuştu.