Gülseli Kenarlı / İstanbul, 19 Haziran () - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, parite etkisi ve fiyatlarda gerilemelerin etkisiyle, geçen yıla göre daha çok mal satılmasına karşın, ihracatın düştüğüne dikkat çekti.

Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 10.8 milyar dolara indi. Böylece ihracat rakamları Ocak ayından bu yana üst üste 5 ay ekside seyretti. Bunun yanında ilk çeyrek büyüme rakamının 2.3 ile beklentilerin üstünde gelmesine karşın sanayi üretiminin büyümedeki payının azaldığı görüldü. Sene başından bu yana dalgalı olan dolar kuru ve bütün bunların yanında hükümet kurma çalışmaları nedeniylede sanayi üretiminde durgunluk dönemi yaşanıyor.

'nın sorularını yanıtlayan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Geçen sene özellikle Rusya'daki ciddi düşüşle başlayan jeopolitik ülke riskleriyle beraber bu sene kur/parite farkı ve AB ülkelerindeki küçülme nedeniyle ihracatımız bir düşüş trendi içerisinde" dedi.

Bunun sebebinin tamamen pazalardan kaynaklandığını belirten Gülle, "İçeride yaşanan bir sıkıntı ile alakalı değil. Uluslararası rekabette bu işi taşıyabiliyoruz. Ancak etrafımızdaki ülkelerin sıkıntılarının çözülmeyeceği görünüyor. Bu nedenle 2015 yılının ikinci yarısında ihracatta sıkıntılar devam edecek gibi duruyor. Özellikle AB'de parasal genişlemede bir rahatlama sağlayacaktır" dedi.

"Artık mal satmadığımız ülke yok"

Yeni ihracat pazarları konusunda da değerlendirmelerde bulunan Gülle, "Dünyada artık mal satmadığımız bir ülke yok. Bazı pazarlada mevcudiyeti korumak, bazı pazarlada genişleme politikamız var. Afrika pazarında çok olumlu bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Güney Amerika pazarına girildi, ABD pazarında, Uzak Doğu pazarında ilerleme var. Farklı ülkelerde çalışmalar yapılıyor. Talebin olduğu ülkelere ulaşmada çalışmalar da yapılabilir" dedi.

"Şu anda rahatsız edici bir ortamdayız"

İhracatçının yüksek dolar kurundan olumsz etkilendiğini dile getiren İsmail Gülle, "Bazı sektörlerde ürünlerin birim fiyatları düşüyor ama üreitm miktarı olarak artıyoruz. Geçen seneki ihracat rakamını parasal olarak yakalayamamışız ama daha fazla ihracat yapmışız. Dolarda ki artış kur farkında kar yaratmıyor. Şu anda hammedde fiyatlarında ciddi bir artış var. Seçimden sonra hükümetin ilk icraatı doğalgaz ve elektriğe zam olacaktır. Enerji ve akaryatta bir maliyet artışı var. Şu anda rahatsız edici bir ortamdayız" diye konuştu.

"Ya az kazanıyorsunuz, ya kaybediyorsunuz"

İsmail Gülle ihracat sektörünün eksi günlerine kavuşması için yapılacaklar konusunda ise şunları sıraladı:

"Artık iyi bir koalisyon hükümeti, üretimi ve ihracata gerekli önemi vermiş bir takım yapısal sorunların çözülmesi ve açıklanan sanayi programının üzerine tam haliyle gitmek gerekiyor. Sanayi ve üretimin GSMH'da ki payı her geçen gün azalıyor yüzde 21'lerden 18'lere geriledi. Geçen seneyi çok az bir rakamla geçirdik. Bunları tersine çevirecek bir sinerjiye ihtiyaç var. Hücum oyanayan bir anlayışa geçilmesi gerekiyor. Aksi taktirde, yaptığınız, ürettiğiniz oranda ya az kazanıyorsunuz ya da kaybediyorsunuz. Haziran ayında da ihracat rakamları ekside olacak."

(Fotoğraflı)