Bu yılbaşı itibariyle trafik cezalarına yapılan zam oranı ile birlikte, trafikte kural ihlali yapan sürücülere ağır yaptırımlar uygulanıyor.
Bu yıl başında Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen trafik cezalarına yapılan zam, yüzde 10,11 olarak ilan edilmişti. Trafik Denetleme Şube yetkilileri sürücüleri trafiğe çıkmadan önce araçlarını kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. Aksi takdirde trafik cezalarının miktarları sürücüleri pişman eder nitelikte ve emniyet yetkilileri uygulamaların sıkı bir şekilde uygulandığını bildirdi.
Bu yılbaşı itibarı ile trafikte ehliyetsiz (sürücü belgesiz) araç kullanan ve sürülmesine izin verenlere uygulanacak trafik cezası bin 609 TL, cezanın erken ödenmesi durumunda bin 206 TL olurken, araç sürücüsü aynı zamanda araç sahibi değilse ayrıca trafik zabıtasınca tescil plakasına da aynı miktar trafik cezası için ceza tutanağı tutuyor. Araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmayan ya da trafik görevlisi talep ettiğinde belgesini göstermemenin cezası 189 lira oldu.
Kırmızı ışık kuralına uymayarak trafikte kırmızı ışıkta geçen sürücülere uygulanacak trafik cezası miktarı 189 TL olarak belirlenirken, erken ödenmesi halinde 142 TL tahsil ediliyor. Kırmızı ışık kuralına uymayan sürücülere uygulanacak trafik ceza puanı ise 20.
Araç muayenesinin belirli periyotlarla yapılması zorunlu olması nedeniyle araç muayene süresi sonunda araç muayenesini yaptırmamak durumunda uygulanacak trafik cezası, 88 TL iken erken ödenmesi durumunda 66 TL iken uygulanacak trafik ceza puanı ise 10 ceza puanı oldu.
Karayollarında belirlenen yasal hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşılması durumunda sürücülere uygulanacak trafik cezası 189 TL ve erken ödeme tutarı 142 TL iken trafik ceza puanı ise 10 oldu. Yasal hız sınırlarını yüzde 30’dan fazla aşılması durumunda sürücülere uygulanacak trafik cezası tutarı 392 TL, erken ödeme tutarı 294 TL olarak belirlenmiştir. Sürücülerin yasal hız sınırlarını yüzde 30’dan fazla aşması durumunda uygulanacak trafik ceza puanı, 15 oldu.
Alkollü araç kullanma söz konusu ise; ilk defasında 800 TL, erken ödenmesi halinde 600 TL, ikinci defasında bin 3 TL, erken ödenmesi halinde 752 TL, üçüncü ve üç defadan fazla alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere bin 609 TL, en az 6 ay içinde peşin verildiği takdirde bin 206 TL olarak belirlenirken alkollü olarak araç kullanma durumunda uygulanacak ceza puanı ise 20. Geriye doğru 5 yıl içerisinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin ehliyetine, ilk defada 6 ay süreyle, ikinci defada 2 yıl süreyle el konuyor. 3 ve 3’ten fazla olması durumunda mahkeme tarafından 5 yıl süre ile araç kullanmaktan men ediliyor.
Yerleşim birimleri dışındaki karayolunda, zorunlu haller dışında duraklamak veya park etmek, zorunlu hallerde gerekli önlemleri almadan duraklamak veya park etmek şeklinde gerçekleşen park yasağı ihlallerinde sürücülere bu yıl uygulanacak trafik cezası tutarı 88 TL olurken, erken ödeme durumunda 66 TL olarak ödenebiliyor.Park yasağı ihlali durumunda uygulanacak trafik ceza puanı, 20. Ayrıca engelliler için ayrılmış olan park yerlerine engelli olmayan sürücülerce yapılan uygunsuz park etme cezası için önceki senelerde 160 TL olan ceza 176 TL oldu.
Egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan motorlu taşıt sahipleri trafik cezası olarak geçen yıl öderken 875 TL bu sene 963 TL ceza ödüyor. Egzoz Gazı Emisyon Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği ile belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahipleri, bin 932 TL olarak belirlendi.
Türkiye’de istatistikler en çok ölüme yol açan nedenler arasında trafik kazalarının ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor. Ülkemizde her Gün yaklaşık 600 ve her Saat 27 trafik kazası oluyor. Bu kazalarda günde 5-20 kişi ölüyor, 200 kadar kişi de yaralanıyor. Ortalama her yıl 5-6 bin kişi ölmekte ve 100-200 bin kişi de yaralanmaktadır. Araştırmalarda trafik kazalarının oluşmasının en önemli etmeni de insan faktörü olduğu ortaya çıkarken bu oran ortalama yüzde 94’?lere kadar ulaşmaktadır. Uzmanlar, kazalara meydan verecek hareket ve eylemlerden kaçınması konusunda sürücüleri uyardı.