SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI
GMİS, Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal'ın suçlamalarına yazılı açıklama ile cevap verdi. Açıklamada, toplu iş sözleşmesindeki temel anlaşmazlığın ücret konusundan kaynaklandığı belirtilerek, "Biz yeraltı çalışanlarımız için 2 asgari ücret talep ettik. Yerüstü çalışanlarımız için öncelikle 1500 liranın altındakilere 100 lira, 2 bin liranın altındakilere 50 lira iyileştirme ve oluşacak ücretlere 1'inci yıl için yüzde 15 oranında zam talep ettik" denildi.
12 Eylül 2014 tarihinde çıkan 6552 sayılı kanun ile yeraltında çalışan maden işçilerinin en düşük ücretinin 2 asgari ücret olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:
"Şirket de Ekim 2014'te maaşları bu şekilde ödedi. Ancak daha sonra bunu durdurdu ve ödediği farkı 4 taksitte geri aldı. Biz 2 asgari ücretin yeraltı çalışanlarına ödenmesiyle ilgili şirket ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na karşı dava açtık. Yargı talebimizi haklı gördü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca şirkette yapılan incelemede işçilerin 2 asgari ücret alacak farkları tespit edilmiştir. Bu alacaklar halen ödenmemiştir. Biz GMİS olarak bu durumu sözleşmede kayıt altına almak istiyoruz. Yani yeraltında çalışan arkadaşlarımızın en düşük ücretinin aylık 2 asgari ücret düzeyine çıkartılmasını istiyoruz. Talebimiz meşrudur ve yasal dayanağı vardır."
İşçinin yevmiyesinin Toplu İş Sözleşmesi'ne net olarak, avanssız yazılması gerektiği görüşüne yer verilen açıklamada, "Bu bizim hakkımızdır. Avans, geriye alınacak bir ödemedir. Sendika aidatı, üyenin yevmiyesi üzerinden alınır. Doğal olarak sendikamız, aidatı sözleşme ile belirlenecek olan yeni ücret üzerinden alacaktır. Yasal yolu da budur. İşçi arkadaşlarımızın kazanımları artınca sendikamızın da geliri artacaktır. Sendikamızın kaynakları da bu iş yerinde görüldüğü gibi grev, eylem, etkinlik, eğitim amaçlı olarak kullanılmaktadır. Sendika ile işçi arasına girmeye kalkmak, sorunu tartışmak ve çözmek yerine yan yollara sapmak anlamına gelir. Bunun da hiç kimseye yararı olmaz" denildi.
İŞÇİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ
İşletmenin idari binası önünde toplanan işçiler de işverene tepki gösterdi. GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, "Bütün belgeler, yapılan bu haksız uygulamalar, sömürüler ortada iken sömürüleri yapanlar, 'sendika kendi menfaati için bu grevi yapıyor' diyebiliyorsa bu gerçekten küstahça bir söylemdir. Büyük bir alçaklıktır. Biz işçinin menfaati için buradayız. İşçinin bir kuruş menfaati için de değil Amasra'yı dünyayı onların başına yıkarız" dedi. İşçiler, talepleri yerine gelinceye kadar grevi sürdüreceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI