TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında, fındık bahçelerinde gençleştirme çalışmalarına ağırlık verileceğini bildirdi.

Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ve sektörle ilgili kuruluşların maddi desteğiyle uygulamaya konulan proje kapsamında, önceliğin yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikimine verildiğini belirtti.

Bahçelerdeki dikimin de geleneksel ocak sistemi yerine çit, sıralı ve tek dal şekliyle yapıldığını işaret eden Köleoğlu, şunları kaydetti:

"Bölgede, 2013 yılında 10 bahçede yapılan yenilemeye, 2014'te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tahsis edilen 100 bin liralık kaynakla 46 bahçe daha eklenmişti. Bahçelerin söküm işlerinin yanı sıra fidanların temini de proje kapsamında sağlanmıştı. Projenin 2015 dönemi ile ilgili yapılan değerlendirmede de yaşlı bahçelerin söküm işinin devlet tarafından destekleme kapsamına alınması için çalışmaların başlatılması nedeniyle, bahçelerde verim ve kalitenin artmasına büyük katkısı bulunan budama ve gençleştirmeye ağırlık verilmesi kararlaştırıldı."

Köleoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile gençleştirme ve budama konusunda hazırlık yaptıklarını da vurgulayarak, "Budama ve gençleştirmenin uzman kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Ancak, bunu yapabilecek yeterli personel yok. Bunun için Halk Eğitim Merkezinin desteği ve Tarım İl Müdürlüğünün organizasyonu ile kurslar açıp, bilinçli budama yapacak elemanlar yetiştireceğiz. Budama ve gençleştirme bu elemanlar tarafından uzmanların gözetiminde yapılacak" ifadelerini kullandı.