Yeşilyurt Belediyesi’nin sanatsal ve kültürel hizmetlerin toplumun geneline yayılmasını sağlamak adına 2014 yılında başlattığı projeleri arasında yer alan Yeşil Konak’larda açılan biçki-dikiş ve nakış kursuna bayanlar yoğun ilgi gösteriyor.
Kendi alanlarında birikimli ve deneyimli usta öğretmenler tarafından ücretsiz verilen kursa katılan bayanlar, bir yandan yeteneklerini ortaya çıkartırken, bir yandan hiç tanımadıkları insanlarla güzel dostluklar kuruyor. Televizyon ve internet dünyasından uzak, zamanlarını en iyi şekilde değerlendirip meslek sahibi olmak isteyen bayanların tercih ettikleri biçki-dikiş ve nakış kursunda Antep işi iğne oyası, tel kırma, makine kullanımı, çeyiz (nevresim, pike, önlük) ve bebek takımlarının hazırlama dersleri veriliyor.
Kursiyerlerin, girişimcilik, iş fikirleri üretme, işe uyum sağlama, kendini geliştirme, bilgi ve becerilerin kazandırıldığı bir ortam haline dönüşen Yeşil Konak biçki-dikiş ve nakış kurslarına katılım her geçen gün artıyor.
İlk olarak kadim Yeşilyurt (Çırmıktı) Yeşil Konak’ta başlayan kurslara her yaştan kursiyer katılıyor. Çevre mahallelerden gelerek eğitim alan bayanlar, meslek edinmelerine olanak sağlayan kursta neşeli ve keyifli vakit geçiriyor. Bayanların el emeği göz nuruyla yaptıkları ürünler çeşitli organizasyonlarda sergilenirken, bazı hanımlar ise yaptıkları ürünleri satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
“BAYANLARIN MESLEK SAHİBİ OLMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, nakış kursunu ziyaret ederek, devam eden kurslar ve bayanların yaptıkları ürünler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Başkan Polat, “Toplumun bilinçli bir şekilde ilerlemesi için bayanların meslek sahibi olması büyük önem taşıyor. Biçki, dikiş ve nakış kursumuza katılan bayanlarımız yeteneklerini geliştirip aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Geleceğe yatırım yapan, gelişimi ve büyümeyi düşünen bütün toplumların temelinde bayanların özverisi, fedakârlığı ve alın teri yatmaktadır. Bayanları daha fazla üretim ekonomisine dâhil ederek, onların yeteneklerinden yararlanmayı amaçlıyoruz. Nakış kursuna katılan bayanlarımız kendilerinde var olan yetenekleri sayesinde gerçekten güzel ürünler ortaya çıkartıp zamanlarını en faydalı şekilde değerlendiriyorlar. Meslek sahibi olabilmek için mücadele eden bayanlar dikiş-nakış kurslarına katılarak hem el becerilerini geliştiriyor hem de sosyalleşme imkânı buluyor. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
“BAYANLARIMIZ YETENEKLERİNİ GELİŞTİREREK MESLEK SAHİBİ OLUYOR”
Biçki-dikiş ve nakış kursu Öğretmeni Gülhan Bakan, bayanları el sanatları yönünden geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Yeşil Konak çatısı altında sağlanan bu olanaklardan dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve Halk Eğitim Merkezi Yetkililerine teşekkür eden Kurs Öğretmeni Bakan, “Biçki-dikiş ve nakış kursuna katılan bayanlarımızı el sanatları yönünden geliştirip, meslek sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz. Becerileri her geçen gün artan bayanlarımızın bazıları hobi olarak dersimize katılırken, bazı bayanlarımız aldıkları siparişleri değerlendirip ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Onlar kazandıkça, meslek sahibi oldukça ben fazlasıyla mutlu oluyorum. Bütün bayanlara tavsiyem buraya gelsinler yeteneklerini geliştirsinler, bizler de kendilerine yardımcı olalım. Burada çok güzel ortam oluştu, evde her hangi bir işleri yoksa televizyon izleyeceklerine boşa zaman geçirmek yerine aramıza katılarak, hem ev ekonomilerine yardımcı olsunlar, hem de zamanlarını faydalı işler yaparak geçirsinler” dedi.
“STRESTEN UZAKLAŞTIM, HAYATIM RENKLENDİ”
Nakış kursunda hem iş öğrendiklerini hem de keyifli anlar yaşadıklarını ifade eden Kursiyer Çiğdem Yücel ise, nakış kursu sayesinde hayatının renklendiğini söyledi. Belediye Başkanı Polat’a teşekkürlerini ileten Yücel, “Zamanımı daha iyi değerlendirmek, stresten uzak bir ortamda olmak için buraya geliyorum. El sanatlarıyla ilgili bilmediğimiz işleri hocalarımız sayesinde öğreniyoruz, hem iş yapıyoruz, hem eğleniyoruz hayatıma renk geldi diyebilirim. Bize bu imkânı sağlayan Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat’tan Allah razı olsun kendisine teşekkür ediyorum“ dedi.
“ÇOK GÜZEL İŞLER ÇIKARTIYORUZ”
Kursiyer Kezban Partal ise asıl mesleğinin Harita Teknikerliği olduğunu, ancak sosyal bir ortamda yer almak için kursa katıldığını belirtirken, “Hem hobi olsun hem de ev bütçesine katkı sağlamak için kursa katıldım. Kurs sayesinde çok güzel arkadaşlıklar ediniyoruz, kaynaşıyoruz ve yeni dostluklar kuruyoruz. Bu imkânı sağladığı için Belediye Başkanımız Hacı Uğur Polat ve hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Kapasiteli ve birikimli hocamız sayesinde mutfak önlüğü yapma, kasnakta kurdele nakışı, nevresim takımı ve tel kırma işlerini öğrendim. İlk başta herkes korkuyor ve endişe ediyor, ama öğrendikten sonra gerçekten çok basit. Buraya gelmeden önce makine kullanmasını ve dikiş yapmasını bilmiyordum ancak şu anda üçüncü önlüğü bitirdim. Tüm bayanlara sesleniyorum; ev bütçesine katkı sağlamak için kursa gelsinler, yeteneklerinin farkına varsınlar” dedi.
“BİR İĞNE VE İPLİKLE HARİKA İŞLER ÇIKARTIYORUZ”
Kursa gelmeden önce hiçbir şey bilmediğini belirten bir diğer kursiyer Selda Karakütük ise, “Nakış kursuna gelmeden önce evde televizyon ve internet başında zaman tüketiyordum. Bu hayatıma son vermek ve televizyon başında zaman kaybetmek yerine kendimi geliştirmek ve meslek sahibi olmak için buraya katıldım. Kursa yazılmadan önce sadece iğneyle dikiş yapıyordum, ama şimdi bir iğne ve iplikle neler yapılacağını öğrendim ve harika işler çıkartıyoruz. Kurs ortamında az malzemeyle çok iş yapılacağını ve kendimizi nasıl geliştireceğimizi öğrendim. Hocalarımız her türlü çeyizlik eşyayı yapmayı bize öğretti. Dışarıdan satın almak yerine kendi emeklerimle çeyiz takımımı sergilemek istedim, el becerilerimizin geliştiği, yeteneklerimiz sayesinde güzel işler çıkardığımız kurs ortamında hem iş öğreniyoruz, hem de çok güzel vakit geçiriyoruz” dedi.