ZONGULDAK (AA) – Alaplı ilçesinde baraj inşaat çalışmaları başladı.

Baraj inşaatında incelemelerde bulunan AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gümeli beldesinde inşa edilecek barajın, ilçenin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Baraj inşaatında ilk kazmanın vurulduğunu belirten Çaturoğlu, şöyle konuştu:

"2010 yılında biz bunun teşebbüse geçmiştik, 2011 yılında programda yer aldı. Ancak önce 20 köy ve ilçe merkezine hizmet veren bir proje üzerinde çalışıyorken, biz buna müdahale ederek projenin ilçemizin tüm köyleri ve ilçe merkezi bu sudan istifade etsin. Orada proje değişikliği yapıldı. Daha sonra gövdesinde bir değişiklik yapılmak suretiyle bu günlere kadar geldi. Bu proje 45 metre yüksekliğinde 6.8 milyon metreküp yıllık içme suyu kapasiteli baraj, aslında ilk önce bin günde bin gölet projesi kapsamındaydı. Ancak daha sonra baraja dönüştürüldü."

Çaturoğlu, barajın Hasan Bal Deresi üzerine kurulacağını vurgulayarak, "Şu anda baraja gidecek olan 2 kilometrelik yol inşaatında çalışmalar başladı. Yolun ardından baraj inşaatı yapılacak ve ardından ishaliyle hattı çalışması yapılacak. 4 yıl ihalesi süresi var. Ama müteahhit firma 2 yılda tamamlayacağını söyledi. Barajın yapılmasıyla Gümeli yayları turizme kazandırılacak. Türkiye'nin en yaşlı porsuk ağaçları var. Barajla birlikte etrafında mesire alanları, tatlı su balıkçılığı yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ise projeyi gerçekleştirenlere teşekkür ederek, "Gümeli olarak bizim beklentilerimizde var. Baraj inşaatından önce yollarımızda çok sıkıntılar var. Bu yolların taranması yapılması lazım, insanları rahat ettirmemiz lazım. Baraj inşaatı ile birlikte bu yollarda yapılabilir. Bu konuda milletvekillerimizden destek bekliyoruz. Baraj bölgemize yatırım ve istihdam sağlayacak. Bölgemize hayırlı uğurlu olsun" ifadesini kullandı.