DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Mersin Şubesi üyeleri, yaptıkları açıklama ile yeni kurulacak koalisyon hükümetinden emeklilerin sorunlarını çözmesini istediler.
Tüm Emekli Sen üyeleri, Emekliler Haftası dolayısıyla Mersin Vergi Dairesi binası önünde toplanarak açıklama yaptılar. “Emeklilik en temel insan hakkıdır. Gasp edilen haklarımızı geri almak için, sözleşme hakkı için Emekliler Haftası’nda alanlardayız” yazılı pankart açan sendika üyeleri sloganlar attılar. Grup adına açıklama yapan Tüm Emekli Sen Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, bugün seslerini duyurmak için Türkiye genelinde alanlara çıktıklarını belirterek, dün hukuk sisteminin ülkede bir olumsuzluğa daha imza attığını söyledi. Alaybeyoğlu, “Gözüken köy kılavuz istemez. Seçimler öncesinde İntibak Yasası ile ilgili dava ertelendi ve dün ne yazık ki mahkeme tarafından reddedildi. Bu ülkede 11 milyon emekli yaşıyor. Bugüne kadar bu ülkedeki her türlü güzellikte, değerde emeği olan bizleriz. Ama gelin görün ki ülkede en yoksul, en perişan konumda olan da 11 milyon insan. Kendi geçmişine ve geleceğine sahip çıkamayan ülkeler ne yazık ki insanca yaşayabilecek bir ortamı asla oluşturamadılar. Ülkemizi yönetenler, emeklileri yere göğe sığdırmazlar ve ‘emeklilere ne yapılsa azdır’ tarzı yapmacık açıklamalar yaparlar. Ne yazık ki, bunlar ülkeyi yönetenlerin gerçek düşüncelerini yansıtmayan, samimiyetten uzak açıklamalardır. Bugün Türkiye’de yaşayan 11 milyon emeklinin yaşadığı sorun ve sıkıntılar, söylenenlerin samimiyetsizliğini ortaya koymaktadır. Samimi olsalardı emekliler Türkiye’de toplumun en mağdur kesimi olmazdı” dedi.
“YENİ KURULACAK KOALİSYON HÜKÜMETİNİN ÖNCELİĞİ EMEKLİLERİN SORUNLARI OLMALI”
Türkiye’yi yöneten tüm iktidarların emeklileri sefalete sürükleyen kararlar alıp uyguladıklarını öne süren Alaybeyoğlu, eşitlik ilkesi gereğince aynı koşullar içerisinde aynı süre kadar ve aynı prim oranını yatıran emeklilerin maaşlarında fark olmaması gerektiğini dile getirdi. Alaybeyoğlu, “Ama Başbakan’ın tabiriyle bu ülkede 11 milyon emeklinin yüzde 60’ı bin 100 liranın, bunun yüzde 40’ı da asgari ücretin altında maaş alıyor” ifadesini kullandı.
13 yıllık hükümetin defalarca söz vermesine rağmen emeklinin yaşam düzeyinin insanca yaşayacağı seviyeye çıkarılmasını sağlayacak gerçek bir intibak yasası çıkarmadığını kaydeden Alyabeyoğlu, emeklilere ikramiye verilmesi taleplerinin de görmezden gelindiğini söyledi. Çalışanlara verilen banka promosyonlarının emeklilere de verilmesinin sağlanmadığını kaydeden Alaybeyoğlu, emekli aylıklarının artırılmasında esas alınan TÜFE oranlarının hesaplanmasında ise gıda enflasyonu baz alınmayarak emekli maaşlarının erimesine yol açıldığını ifade etti. Yıllarını bu ülkeye vermiş emeklilere ülkenin büyümesinden refah payı verilmediğini söyleyen Alaybeyoğlu, “Aldığı emekli maaşıyla geçinemediği için çalışan veya iş yeri açan emeklilerden yüzde 15 sosyal güvenlik primi alındı. Taban aylık uygulaması kaldırılarak, düşük aylık bağlanmasına yol açıldı. Emekliler için zaman geçirebilecekleri mekanlar açılmadı, emekliler kahve köşelerine ve evlere hapsedildi. Bizler, yeni kurulacak koalisyon hükümetinin önceliğinin emeklilerin çözüm bekleyen sorunları olmasını istiyoruz” diye konuştu.