Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, güven veren Türkiye ekonomisinin devam edeceğini söyledi. Arınç, "Bunlar gitsin de ülke ne olursa olsun" mantığıyla hareket etmemek gerektiğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da Merinos AKKM’de gerçekleştirilen ’3. RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Burada açıklamalar yapan Arınç, Bursa’nın 2014 yılında 184 ülkeye 12 milyar 749 milyon 752 bir dolarlık ihracat yaptığını belirtti. Ülkelerin bir kısmını haritada dahi bulunmayacağını anlatan Arınç, ilk sıralarda ise Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin geldiğini söyledi.
Yatırımcılarla ilgili konuşan Arınç, şöyle devam etti:
“Biz yerine göre dostuz, kardeşiz, arkadaşız. Ama bu sözler iyi bir ekonomi iş birliği için yeterli değil. Yatırımcı ve istihdama katkı sağlayacak herkes, yatırım yapacağı ülkede hukuk güvenliği olup olmadığına bakar, ikili anlaşmaların olup olmadığına bakar, genel ve ülke siyasetinin olup olmadığına bakar, yapılacak yatırımların ne şekilde destek ve teşvik göreceğine bakar. Dostluk tek başına yeterli değildir. Dostluğun karşılığı karşılıksız vermektir. Ama bir yatırım düşünülüyorsa sizdeki hukuki zeminlerinde çok güçlü olması lazım.”
“YATIRIMCI İSTİKRARA BAKAR”
Yatırımcının mutlaka araştıracağını vurgulayan Arınç, “Böyle olduğuna inanırım. Ama yatırımcı bunları mutlaka araştıracaktır. Bizim büyükelçiliklerimiz vardır. Onlardan hangi teşvikler temin ediliyor, onlara uzun vadeli yer temin etmekten tutunuz, birde oradaki yargının, hukukun, siyasetin istikrarlı olup olmadığına da yatırımcı bakar. Parasını bağlayacağı bir yerde insanlar zarar etmek istemez. Uzun vadeli, pencereyi açıp baktığı zaman 10 sene sonrasını, 20 sene sonrasını görmesi lazım. Görebiliyorsa, emin olun tüm gayretiyle, bir yapacaksa iki yapar. Ama bunları göremiyorsa hiç yapmaz. Bunu Türkiye açısından da söyleyebilirim. Ülkeleriniz ile ilgili konuşmuş olmayayım. Kim gelirse gelsin Türkiye’deki istikrara bakacaktır, hukuk güvenliğine ve ekonominin gidişatına bakacaktır” diye konuştu.
“GÜVEN VEREN TÜRKİYE EKONOMİSİ DEVAM EDECEK”
Türkiye’nin ekonomisinin güven verdiğini dile getiren Arınç, “İnşallah bu güven devam edecek. Ekonomi emin ellerde. Dalgalara, rüzgarlara, özellikle geçtiğimiz günlerde Bursa’yı alt üst eden lodosa karşı ekonomimiz güvenli ellerde. Hiç endişe etmeyin. Allah’ın izniyle bu işi tutmaya devam edeceğiz. Bir kimse Türkiye ekonomisi nereye gidiyor acaba diye düşünmesin. Önümüzdeki seçimleri Allah’ın izniyle kazanacağız. İstikrar devam edecek. Durmaksızın coşmaya devam edeceğiz. Bu istikrarı bozmak isteyenler olabilir. Bununla sadece muhalefeti kast etmek istemiyorum. Muhalefet elbette dünyanın her yerinde mevcut iktidarları zayıflatmak ve onların yerine kendileri geçmek ister. Bu çok doğal bir taleptir. Ama bunun da demokratik ölçüler içerisinde olması lazım. Demokrasinin olmazsa olmaz kurallarına uygun olması lazım. Tahrip edici, yıkıcı, ‘Bunlar gitsin de ülke ne olursa olsun’ mantığıyla hareket etmemek gerekir. Vatandaşımız bu konuda duyarlıdır. En doğru kararı verecektir ve biz onların verdiği karara her zaman saygılı olacağız. Ancak ekonomide 2008’den bu yana dünya yanıp kavrulurken, Türkiye’nin tek başına kendi öz sermayesi ve öz güveniyle ayakta durmasının bir sırrı vardır. İstikrarlı bir siyasetin, istikrarlı bir ekonomiye dönüştüğünün farkındayız” şeklinde konuştu.
Makedonya Ekonomi Bakanı Bekim Neziri ise, “Balkan ülkeleri ve Türkiye arasında ekonomik iş birliğini konuşuyoruz. Makedonya dünya ekonomisine entegre olmaya çalışıyor. Makedonya pazarına bakıldığında nüfus olarak 2 milyon olduğunu görüyoruz. Çok sayıda serbest ticaret anlaşması yapılıyor. Türk iş adamları Makedonya’da gittikçe artıyor. Türk yatırımlarının 44 milyona ulaştığını görüyoruz. Türk ve yabancı yatırımcılar için çok cazip. Çok dostane ilişkiler var. Bölge içerisinde bu çok önemli. Yabancı yatırımlar için önemli. 1 yıllık ihracatımızda yüzde 54’lk bir artış oldu” dedi.
Programın sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.