Öykü ALTUNTAŞ/ANTALYA, () - EKONOMİK Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Paris'teki terör saldırılarıyla ilgili, "Dünkü saldırı gibi örnekler, bireylerin, ülkelerin, şirketlerin, kıtaların, komşu ülkelerin artık kendini rahat, huzurlu hissetmeyeceğini gösterdi" dedi.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Antalya'da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleşen basın toplantısında konuştu. Fransa'da yaşanan terör ve tehdidin başka ülkelere de yayılacağı endişelerine ilişkin Gurria, “Terörizm zaten orada, markadan bağımsız olarak her ülkeyi tehdit ediyor" dedi. Ülkelerin artan törer saldırıları karşısında mücadelede zorlandığını vurgulayan Gurria, “Dünkü saldırı gibi örnekler, bireylerin, ülkelerin, şirketlerin, kıtaların, komşu ülkelerin artık kendini rahat, huzurlu hissetmeyeceğini gösterdi" diye konuştu.
Paris saldırılarına ilişkin muhabirinin "IŞİD ve El Nusra ile mücadelenin başka ülkelere yayılacağını düşünüyor musunuz? OECD üyesi ülkeleri, böyle bir tehdit karşısında nasıl davranırdı?" sorusuna Angel Gurria, "Terörizm zaten orada, önemli olan marka değil" diye yanıt verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, "IŞİD'in bu saldırıları bir savaş ilanıdır" açıklaması hatırlatılan Gurria, "Terörizm zaten orada, zaten var ve markadan bağımsız olarak şimdiden her ülkeyi tehdit ediyor" diye konuştu.
Gurria, sorunun IŞİD, El Nusra, El Kaide gibi örgütlerden ya da ülkelerden ve 'markalardan' bağımsız olduğunu ifade etti ve "Sorun, ülkelerin bireysel olarak bu artan sorunla mücadelede gittikçe zorlanıyor olması" dedi.
Genel Sekreter Angel Gurria, ülkeler arasındaki özgürlüklere ve yönetimlere yönelik 'asimetrik' koşulların da mücadelenin zorlaşmasında etkili olduğunu ekledi. Yeni dengeler oluşturmanın ve işbirliğini genişletmenin önemli olduğunu kaydeden Gurria, 'bireysel' şüpheli takibine önem vermenin gerekli olduğuna değindi.
Paris'te dünkü saldırıların kısa süre öncesinde bir kişinin beraberindeki patlayıcılarla, 'çok ciddi tehlikeye sebep olmadan' yakalanmasının önemli bir örnek olduğunu vurgulayan Gurria, "Ancak teker teker ne kadar insanı takip edebilirsiniz?" diye sordu.
“Muazzam bir çaba gerekli; teknoloji, geniş veriler ve olabilecek her aracı kullanmalıyız" diyen Gurria, güçlerin birleştirilmesi gerektiğine işaret etti.
OECD Genel Sekreteri Gurria, terörle ilgili sözlerini “Sonuç olarak onlar, hepimizin hayatına, değerlerimize, işbirliği çabalarımıza, ülkelere, kıtalara kast ediyor, parçalamak istiyor" diye bitirdi.

FOTOĞRAFLI