Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yan kuruluşu olan Türkiye Petrolleum İnternational Campany’de (TPIC) çalışan yaklaşık 850 işçinin yılbaşında iş akitlerinin feshedilmesi üzerine işçiler bu sabah TPAO giriş kapısında eylem yaptı. Ellerinde pankart ve dövizler bulunan işçiler, TPAO kapısında toplanarak slogan attı.
Eyleme Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı A. Kadir Demir, Batman Belediye Eşbaşkanı Gülistan Akel ve çok sayıda STK temsilcisi eyleme destek vermek amacıyla hazır bulundu. Burada konuşan Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, yılbaşında arkadaşlarının iş akdinin bir günde feshedilmeye kalkıldığını söyledi. Başkan Öztaşkın, şöyle konuştu:
"Görünür gerekçe petrol fiyatlarının düşmesi. Ama bunun bir bahane, gerçek bir neden olmadığını biliyoruz. Bu ülkede petrol fiyatlarının varili 20 dolara düştü. Size soruyorum o zaman TPIC yok muydu? O zaman maliyet kurtarıyordu da şu anda 50 dolara düştü de mi kurtarmıyor. Bunların hepsi yalandır. Petrol fiyatları 15-20 dolarlara geriler o zaman Türkiye’de petrolün çıkarma maliyetini dikkate alaraktan belki bir zarardan söz edebiliriz. Ama bugün petrol fiyatlarının 55 dolarlara düşmesi asla zarar anlamına gelmemektedir. Olsa olsa karın azalması olarak görülebilir. Varilin fiyatı 55-60 dolara düştüğü için mi zarar ediyorsunuz. Bir kamu kuruluşu için, toplum yararına, ülke yararına, faaliyet gösteren bir şirket için zarar da söz konusu değildir. Bir süreden beri uygulamaya konulan ve adına ’Bütünsel dönüşüm programı’ denilen program, bunun dışında TPAO’nun kuruluş kanununu değiştirmek için hazırlanan yasa tasarısı ve yine geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı tarafından açıklanan TPAO’nun halka arz edileceğine ilişkin açıklamalar TPAO’da belli bir oyunun aşama uygulamaya konduğunu bizlere göstermektedir. Bütünsel dönüşüm adı altında TPAO’yu sadece üretim odaklı bir şirkete dönüştürüp, bunun dışındaki tüm faaliyetleri yeni kurdukları serbest şirket dedikleri yeni taşeron şirket aracılığı ile yapmak istiyorlar. TPIC yerine yeni bir taşeron şirket getirmek istiyorlar. İşte işçilerin sözleşmelerinin yenilenmemesi, iş akitlerinin feshedilmesinin nedenlerini bir budur. Buna asla müsaade etmeyeceğiz."
Grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.