Bir zamanlar Türkiye’nin el süpürgelerini üreten Edirneli süpürgeciler, zamanın şartlarına yenik düştü.
Edirne Ticaret Borsa’sının Süpürge Satış Tesislerindeki ustalar, elektrikli süpürge ve plastik süpürgelerin hayatımıza girmesiyle nefes alamaz oldu. Yaşları epey ilerleyen süpürge ustalarının sıkıntıları bulunuyor. Bunların başında yaptıkları işte çırak bulamaları geliyor.
Yıllar önce Türkiye’de üretim yapan ve süpürge denince akla gelen ilk isimlerden olan Edirne’de, süpürge ustalarının sayısı her geçen gün azalır hale geldi.
SÜPÜRGELERİN TANESİ 8 LİRA
Haziran ayında ekilen süpürge tohumu Eylül ayının sonlarına doğru hasat ediliyor. Hasattan sonra tohumlarından temizlenerek demetler halinde sarartılmak üzere işleme tabii tutuluyor.
Daha sonra ustasının eline geçen süpürge otları bir boy haline getirilmesi, telle bağlanması gibi pek çok meşakkatli işlemden geçiyor. Kullanıma hazır süpürge satış tesisinde tanesi 8 liradan satışa sunuluyor. Satmak için alan kişilerde üzerine biraz kar koyarak tüketiciye ulaştırıyor. En çok kırsal kesimde bağ bahçenin temizliğinde kullanılan süpürge, teknolojinin her eve girmesiyle birlikte son nesil ustaların da endişelenmesine neden oluyor.
"BİZ BU MESLEKTE SON NESİLİZ"
Usta çırak ilişkisiyle süpürge yapmayı öğrenen Erdinç Kavram, “Babamın yanında bu işe başladığım. Günde 80-90 adet süpürge üretiyorum. Makinenin hayatımıza girmesiyle birlikte el emeğine de pek fazla gerek kalmadı. Biz bu meslekte son nesiliz. Bizden sonra bu işi yapacak kişiler yok. Bu meslek en fazla 4-5 sene gider daha sonra biter” dedi.
Hasan Çalışkanlar ise “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknoloji bizi yendi. Tane hesabı üretiminden para kazanıyorum. 100 tane süpürgeden 40 lira para kazanıyorum” ifadelerini kullandı.