BASIN Konseyi'nce yapılan açıklamada, "7 kanala gelen engellemenin yasal dayanağının açıklanmasını bekliyoruz" denildi.

"Tivibu’nun ardından Digiturk’ün de, 7 televizyon kanalını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği üzerine yayın ağından çıkarması, apaçık sansürdür" ifadeleriyle başlayan açıklama şöyle:

"Kanaltürk, Bugün Tv, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Yumurcak TV ve Irmak TV’nin içinde olduğu 7 televizyon kanalı ile ilgili açılan soruşturma sonucu getirilen yasaklama, ifade ve basın özgürlüğünün açıkça ihlalidir.
Ayrıca seçim sürecinde gece yarısı yayınların kesilmesi manidardır.
Anayasa’nın 28. ve 29.maddeleri ile 6112 sayılı Radyo ve televizyon kuruluş-yayın hizmetleri kanununa da aykırı olan uygulamanın, hukuki dayanağının ne olduğunun açıklanmasını, ve bunun yasadaki dayanağını, kamuoyuyla ve aboneleriyle paylaşılmasını bekliyoruz.
Şayet, savcılığın göndermiş olduğu yazı sonucu yapılan yayın durdurma kararı ile ilgili, savcılıkça bir koruma tedbiri var ise de; bunun gerekçesinin halka açıklanması gerekir.
Öte yandan uydu ile internetten izlenebilen 7 kanalın yayınlarının tümüyle durdurulması da söz konusu değildir.
Digitürk’ün “Yasal zorunluluk” nedenini ileri sürerek, 7 kanalı platformundan çıkarması, halkın haber alma hakkını engellemektedir.
Savcılarca açılan her soruşturma aşamasında pek de rastlamadığımız bu uygulama, seçim sürecine denk gelmesi ve bu yolla bazı kuruluşların “sesinin kısılması” anlamını da beraberinde getireceğinden, düşündürücüdür."