Ekonomik krizle boğuşan Yunan halkı, Türkiye’deki borçlarını ödemekte zorluk çekiyor. Edirneli esnafın da veresiye defterleri kabaran Yunanlılardan alacaklarını tahsil etmek için umutsuz bekleyişi sürüyor.
Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır ili konumunda bulunan Edirne’de esnafı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ülkelerindeki hayat pahalılığı nedeniyle hemen hemen her gün Edirne’ye günü birlik gelen Yunanlılar, kentte düzenli olarak alışveriş yaptıkları esnaflarda bulunan veresiye borçlarını ödemekte güçlük çekiyor. Edirneli esnaf, ekonomik kriz nedeniyle komşu ülke halkının alım gücünün iyiden iyiye azaldığını hatta mevcut borçlarını tahsil etmekte zorlandıklarını ve aylardır beklediklerini kaydetti.
"HERHALDE KRİZDEN SONRA ÖDEMEYE GELİRLER"
Yaklaşık 10 yıldır bölgede ticaret yaptığını ve ağırlıklı olarak Yunan ve Bulgar vatandaşlara satış yaptığını belirten Yasin Armutlu, özellikle Yunanlıların borçlarının olduğunu ancak çok sık gelmedikleri için tahsilat yapamadıklarına değinerek, "Ekonomik kriz bizi muhakkak etkiliyor. Şu anda herkes bir tedirginlik içinde alışverişi falan kesmiş durumdalar. Geliyorlar ancak gezinti amaçlı. Ticari amaçlı çok fazla giden gelen yok. Bugün mesela bir Yunan arkadaşımız geldi, bizlere de devamlı gider gelir. Geldiği zaman 80-100 Euro’luk alışveriş yapıyordu o da 300 TL’ye falan tekabül ediyordu. Bugün geldi mesela 13.5 TL’lik ürün aldı. O da en ekonomik ürünlerden yani. Borçları var. Çok sık gelmedikleri için borçlarını ödeyemiyorlar. Herhalde krizden sonra onları ödemeye gelirler diye düşünüyoruz" diye konuştu.
"GELİRLERSE ALIRIZ, GELMEZLERSE KALIR"
Geçmiş dönemde Yunan müşterilerinin özellikle Cuma günü ve hafta sonları alışveriş için geldiklerini ifade eden Fatma Dere de ekonomik krizin onları etkilediği için daha az gelmeye başladıkları kaydetti. Dere, "Bize borcu olanlar var tabi ki. Çoğu borcu gitti zaten gelmediler, gelirlerse alırız, gelmezlerse kalır" dedi.
ANASTASİA: "ŞU ANDA PARAM VAR AMA YARIN NE OLUR BİLEMİYORUM"
Yunanistan’ın Orestiada kentinden alışveriş için günü birlik olarak geldiğini dile getiren Hellin Anastasia da şimdiki halinden memnun olsa da geleceğinden endişe ettiğini belirtti. Anastasia, Yunanistan’ın zor günlerden geçtiğini hatırlatarak, "Tabi ki zor bir dönem yaşıyoruz. Fakat bizim daha iyi olmayı ummaktan başka yapabilecek bir şeyimiz yok. Evet, şu anda param var ama yarın ne olur bilemiyorum" ifadelerini kullandı.
KREDİTÖRLERE ’HAYIR’ DEDİLER
Öte yandan, Yunanistan’da geçtiğimiz Pazar günü ülkeye yeni nakit akışının sağlanması için uluslararası kreditörlerin şartlarının kabul edilip edilmeyeceğinin oylandığı kritik referandumda ’hayır’ sonucu çıkmıştı.