İngiltere’nin en saygın gazetelerinden The Times haberi "Merkel, göçmen kontrolleri karşılığında Türkiye-AB anlaşması önerdi" başlığı ile verdi.

Gazete, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılma şansının, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in u-dönüşü ile yeniden canlandığını belirtti. Times, Merkel’in Suriye’den göçmen akışının kontrol altına alınmasına yardımcı olması karşılığında, Türkiye’nin AB üyeliğine muhalefete son verdiğini yazdı.

Gazete ayrıca haberde Merkel’in İstanbul gezisinin Almanya’da eleştiri konusu olduğunu da ifade etti. Gazete, Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin İstanbul doğumlu milletvekili Lale Akgün’ün "Erdoğan şimdi ’Herkes cebimde, kimse bir dediğimi iki etmiyor’ diye düşünebilir", Yeşiller Partisi’nin Türkiye kökenli milletvekili Cem Özdemir’in, "Erdoğan’ın konumunu güçlendirme olarak algılanabilecek bir şey yapmamalıyız" şeklindeki cümlelerine yer verdi.

TELEGRAPH: "TÜRKİYE MÜLTECİ KRİZİNDE VİZE SÖZÜ ALDI"


Daily Telegraph gazetesi de haberi "Türkiye mülteci krizinde vize sözü aldı" başlığı ile verdi.

Telegraph Merkel’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin iki konuda Ankara’ya yardımcı olacağını söylediğine dikkat çekerek, bunların ilkinin Avrupa’ya gidecek Türk vatandaşlarına vize muafiyeti diğerinin ise Türkiye’nin sürüncemedeki AB ile üyelik müzakerelerinin ilerlemesi olduğunu yazdı.

Avrupa’nın göçmen akışının önlenmesi konusunda acilen yardıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan gazete, Merkel’in yardım karşılığı Türkiye’nin AB üyeliği yolunu yumuşatmayı teklif ettiğini belirtti.

INDEPENDENT: "AVRUPA’NIN KİRLİ ANLAŞMASI"


Independent gazetesi ise haberi "Avrupa’nın ’kirli anlaşması " başlığı ile verdi. Haberde, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in göçmenlere yönelik tavrının ülkesinde eleştiri konusu olduğu Merkel’in ise bu duruma karşın mülteci akışının durdurulması karşılığında Türkiye’nin AB üyeliği sürecini hızlandırmayı teklif ettiği vurgulandı.

Independent , Avrupa’nın ’kirli anlaşması’ başlığı ile Almanya kamuoyundaki bazı endişeleri gündeme getirdi. Gazete; "Almanya’da, Avrupa’daki mülteci krizi kaynaklı baskının Merkel’i Türk ev sahipleri ile bir nevi ’kirli anlaşma’ yapmaya zorlayabileceği yönünde endişeler var. Merkel’in partisi dahil Almanya’da birçok kişi böyle bir anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor" şeklinde yazdı.

Financial Times gazetesi ise ilk sayfasından verdiği haberde, Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başladığından bu yana 35 başlıktan sadece 14’ünü açabildiğini, kapatılan başlık sayısının ise sadece bir tane olduğunu hatırlatıyor. Gazeteye göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin iki talebine yeşil ışık yakmadı. Bunlardan biri, Türk vatandaşlarına yönelik vize sınırlamalarının 2016 yazında kaldırılması, diğeri de AB’nin Osmanlı Ermenilerinin 2015’te yaşadıkları olaylara yönelik tutumunu değiştirmesi.