'RUSYA İLE KRİZ, ANLAYIŞ İÇİNDE ÇÖZÜLEBİLİR'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında Suriye sınırında uçak düşürülmesi sonrasında Rusya ili yaşanan krizin, yüz yüze, itham etmeden ve karşılıklı anlayış içiinde çözülebileceğini söyledi. Davutoğlu, Karadenize kıyısı olan ülkelerin ortak çıkarları için her konuyu konuşmaya hazır olduklarını açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’dan özel uçakla geldiği Sofya Havalimanı'ndan, çalışma ziyareti yapacağı Todor Jivkov için özel olarak yapılan ve halen başbakanlık resmi konutu olarak kullanılan Boyana Dağı eteklerindeki ormanlık içindeki rezidansa geçti. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Başbakan Davutoğlu önce baş başa görüşme yaptı. Ardından bakanlarında da katılımı ile heyetler arasındaki görüşmelere geçildi. Heyetler arasındaki görüşmelerden sonra iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi.
Seçimlerden sonra hükümetin kurulmasının ardından ilk ziyaretini KKTC yaptığını sonrasında da gelenek olduğu üzere Azerbaycan’a gittiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, ardından da dost ve kokmşu ülke Bulgaristan’a geldiğini kaydetti.
Meslektaşı Borisov ile bölgeler sorunlar ve mülteci göçünü ele aldıklarını kaydeden Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Bulgaristan Karadeniz kıyısı olan iki müttefik ülke olduğunu hatırlatarak Rusya ile yaşanan krizle ilgili şunları söyledi:
"Rusya ilişkiler iki ülkeyi ilgilendiriyor. Avrupa- Türkiye zirvesinde Bürüksel de Suriye sınırındaki gelişmelerI AB liderlerine paylaştım. İstişareler devam edecek. Bu konuyu yemekte de ele alacağız. Bir kez daha görüşümüz net ifadelerle Türkiye ile Rusya arasında Suriye sınırında yaşanan gerilim ve hava sahasını koruma ilkesinden hareket ederek attığı adım sonrası netice ortaya çıktı. Türkiye, Rusya ile gerilim yasamak istemez. Türkiye- Rusya ilişkileri Karadeniz ve diğer bölgelerde, hem dünya barışı için önemlidir. Ancak Türk hava sahasını ihlal eden uçağın önce milliyeti belli olmayan sonra Rusya ya ait olduğu anlaşılan uçağın düşürülmesi sonucu Rusya açıklamalar yaptı. Türkiye’nin iyi niyetli tavrını mukabelede bulunan uçakla ilgili açıkça söyledim. Ortak çıkarları hatırlatarak sükunetle her konuyu konuşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. NATO bilgilendirildi, dolayısı ile komşumuz Bulgaristan’da bilgilendirildi. AB zirvesinde bilendirme yaptım. Türk ve Rus ilişkilerinin iyileşmesi, Karadeniz bağlamında kıyıdaş ülkelerin barış ve istikrarını temin etmek üzere oluşturulan mekanizmaların devam etmesi gerekir. Balkanlar ve Karadeniz konularında Bulgaristan ile yakın işbirliği içinde olduk. Ümit ederiz Türkiye Rusya arasında tekrar geleneksel dostluk ve komşuluk ilişkisi daha da ivme kazanır ve tekrar güçlü şekilde tesis edilir. Her konu yüz yüze, itham etmeden karşılıklı anlayışla çözülür."
Türkiye ile Bulgaristan arasında 5 milyar dolar olan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini, komşu üylkede 2 milyon dolar olan yatırımın daha da arttırılması için çaba harcadıklarını kaydeden Davutoğlu, "Tarım, ulaştırma alanlarındaki ilişkilerimiz de sürecek. Hazırlanan TANAP projesi kapsamında Bulgaristan ile enerji alanında birlikte çalışacağız" dedi.
Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki sınırların korunması gerektiğinin altını çizen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hepimizin karşıya karşıya kaldığı, dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli mesele bugün Suriye'den kaynaklanan insani trajedi ve mülteciler sorunu. Gönül ister ki, Suriye'de bir an önce barış gerçekleşsin. Bu mesele Suriye toprakları içinde çözülsün, orada kalsın ama maalesef Suriye'de gerek barbar bir rejimin, gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa'ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi'nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var" diye konuştu.
Mülteciler sorunun sadece Türkiye ve Bulgaristan’ın sorunu olmadığını söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özelikle Suriye bağlamında artış gösterin mülteci konusunda en bağlamında yaşanan sıkıntılar var. Yine AB zirvesinden döner dönmez hükümet proğramında eylem planını açıkladık. Büyük bedeli Türkiye ödemektedir ve taşımaktadır. Türkiye’de 2.5 milyon mülteci var ve 8 milyar lirayı aşan parayı kamplarda kalanlara harcadık. Bu durum şimdiye kadar dünya gündeminde değildi. Arzumuz, hedefimiz Bulgaristan ve Yunanistan ile birlikte çalışma yapmak. İllegal göç konusunda AB ülkeleri ile çözüm bulmak için çalışma başlattık. Çözüm bulmak için ciddi bir irade var. Bulgaristan ile ikili bağlamda işbirliği yapılacak. Yasadışı göçün önlenmesi için üçlü bir anlaşma var. Dünyanın karşı karşıya kaldığı Suriye’den kaynaklanan mülteci sorunu gönül ister ki, barış içinde Suriye topraklarında çözümlensin. Maalesef Suriye’de barbar rejimin ve terör örgütlerinin baskısından kaçanlar akın akın Türkiye’ye, Bulgaristan ve Avrupa’ya gidiyor. Bunların yönetiminin daha düzenli bir şekilde ele alınması konusunu Avrupa Komisyonunda ele aldık."

FOTOĞRAFLI