Parti genel merkezlerinin kontenjan kullanarak milletvekili adaylarını belirlemesi İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, tarafından değerlendirirdi.
Parti genel merkezlerinin kontenjan kullanarak milletvekili adaylarını belirlemesinin seçmene karşı yapılan büyük bir yanlış olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “7 Haziran’da yapılacak seçimlerde tanımadığımız ve İzmir’i tanımayan kişilere oy vermek zorunda kalmak istemiyoruz. Kontenjan sorununun çözümü için artık Türkiye Milletvekilliği sistemi getirilmeli.Yıllardır devam eden bu sorunu çözmek için artık Türkiye Milletvekilliği sistemi getirilsin. İllerden seçilecek olan 450 milletvekili dışında, 100 Türkiye milletvekilli daha seçilsin. Partilerin Türkiye çapında alacakları oy oranlarına göre bu 100 milletvekili belirlenir, Genel Başkanlar da istedikleri uzman kişileri milletvekili yapmış olurlar. Böylece hem seçilen değerli kişiler tepki çekmezler, hem de her ilden gerçekten o ilin sorunlarını bilen, tanıyan insanlar milletvekili seçilmiş olur” dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimler öncesinde milletvekili aday adayları ortaya çıkarken, partilerin de aday belirleme süreçlerinin sürdüğünü hatırlatarak, yine ithal aday tartışmaları ile karşı karşıya kalındığını söyledi. Demirtaş, “Milletvekili adayları belirlenirken, parti genel merkezlerinin kontenjan kullanması seçmene karşı yapılan en büyük yanlıştır” dedi. İzmir’in bu açıdan yıllardır sorunlar yaşadığını, kenti tanımayan insanların aday yapıldığını belirten Demirtaş, “Neden bilmediğimiz, tanımadığımız ve şehrimizi bilmeyen, sorunları için çaba göstermeyecek kişilere oy vermek zorunda kalıyoruz ki? Artık tanımadığımız insanlara oy vermek istemiyoruz, milletvekillerimizi biz seçmek istiyoruz. Gerçekten kentimiz için çalışacak, İzmir’i bilen insanların aday gösterilmesini istiyoruz” diye konuştu.