BÜLENT Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Nuray Atasoy, okula yeni başlayan çocuklarda ilk günler evden ayrılma, anneden ayrı kalma ve yabancı insanlarla birlikte olmanın kaygı oluşturabileceğini söyledi.
Prof.Dr. Atasoy, çocuklardaki bu kaygı ve korkuyu aşmak için velilerin yapmaları gerekenleri anlattı. Ortam değişikliğinin her yaş grubunda strese neden olabileceğini belirten Prof.Dr. Nuray Atasoy, çocukların kaygılarını gidermede ailelere büyük görev düştüğünü söyledi. Prof.Dr. Atasoy, şöyle konuştu:
"Çocukların bu konuda ki endişelerini dile getirmelerine yardımcı olmak gerekiyor. İhtiyacı olduğunda hemen yanında olabileceğini, ya da öğretmeninin onun ihtiyaçlarına cevap verebileceğini, orada kendi yaşıtlarıyla mutlu olabileceği şeyler yapabileceğini çocuklara anlatmak lazım. Ailelerin çocukların kaygısını fark edip bu kaygıyı bastırmaya çalışmaları lazım. Her çocuğun uyum kapasitesi aynı değil. Daha endişeli görünen çocuklarla biraz daha fazla ilgilenmek lazım. Yavaş yavaş alıştırmak lazım ve zaman tanımak lazım. Bazı çocuk hiç ağlamadan gidebilir, bazı çocuk bir hafta ağlayabilir, bazısı 10 gün ağlayabilir. Ama aşırı kaygılıysa, aşırı korku içinde oluyorsa, yemesini, içmesini, uyumasını engelleyecek kadar yüksek bir korku, endişe düzeyi varsa profesyonel bir yardım alınabilir."
Bazı durumlarda çocukların daha çok ağlayarak okula gitmekten kurtulabilme yolunu yönelebileceklerini ifade eden Prof. Dr. Atasoy, şöyle dedi:
"Ağlayarak 'anne ve babayı vazgeçirebilirim' gibi bir algıları olursa o zaman ağlamayı arttırabilirler. Çocuklara, 'Yeni bir ortamda olmak zor olabilir. Ama gitmen gerekiyor. Alışabilirsin. Orada bir şeye ihtiyacın olduğunda öğretmenin beni çağıracak, ben gelebilirim' gibi yaklaşımlarda bulunmak gerekiyor. Çocuğa karşı açık, dürüst ve tutarlı konuşmak gerekiyor. Yani ağladı diye okuldan alırsak o zaman alışamaz ve ayrıca korkusunu beslemiş oluruz. Korkudan kaçmasına yardımcı olmuş oluruz."
Prof. Dr. Atasoy, öğretmenlerin de okulun ilk günlerinde çocuklara uyum sürecini aşmak için oyun gibi farklı aktiviteler yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI