KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki ilçesi Safranbolu'ya Tayvan, Çin, Endonezya ve Japonya'dan gelen turistler, kendilerine imkan sağlayan bir konakta Türk yemekleri yapıyor.

Yılda yaklaşık 150 bin yabancı turisti ağırlayan ve dünyanın en iyi korunan 20 kenti arasında bulunan Safranbolu'ya gelen yabancıların yüzde 80'ini Uzakdoğulular oluşturuyor.

İlçedeki tarihi bir konakta otelcilik hizmeti veren İbrahim Atik Halaç, yabancıların hem kendi yemeklerini hem de Türk yemeklerini yapmasına imkan sağlamak amacıyla konağın mutfağını müşterilerine açtı. Bu sayede konağa turistler büyük ilgi gösteriyor.

Halaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzakdoğu'dan gelen turistlerin kendi yemeklerini yapmak istemesi üzerine konak mutfağında bu imkanı kendilerine sunduğunu söyledi.

Bazı turistlerin gün geçtikçe Türk yemeklerine merak saldığını ve yapımını da kendi aşçılarının öğrettiğini aktaran Halaç, "Uzakdoğu'dan özellikle Tayvan'dan ilçemize çok sayıda turist geliyor. Uzakdoğu'dan gelenler bizim geçim kaynağımız. Konağımda kalanların yemeklerini kendilerinin yapmak istemesi önce beni şaşırttı fakat daha sonra bu imkanı kendilerine sundum. Bir süre sonra Türk yemekleri de yapmaya başladılar" dedi.

- "Tarhana çorbasına yoğun ilgileri var"

Uzakdoğulu turistlerin yemeklerde tuzu ve yağı çok az kullandığını belirten Halaç, "Çorba yapıyorlar, et yemekleri bize yakın. Bizde aşırı yağ ve tuz kullanımı var. Onlarda bu alışkanlık yok. Tarhana çorbasına yoğun bir ilgileri var. Sebze ağırlıklı bir beslenme alışkanlıkları var. Tarhana çorbasını öğrendikten sora zaten başka bir çorbaya ihtiyaç duymadılar" diye konuştu.

Halaç, turistlerin Türk yemeklerinin yanında kendi yemeklerini de yaptığını, sağladığı bu imkan sayesinde konağa ilginin de arttığını kaydetti. 

- "Gittiğimiz ülkelerde en çok yemek konusunda sıkıntı yaşıyoruz"

Tayvanlı Alana Song ise tarihi ilçenin korunan ve halen yaşatılan kültürünün kendi kültürlerine çok benzediğini, bu nedenle de Safranbolu'nun ilgilerini çektiğini ifade etti.

Gezdikleri ülkelerde en çok yemek konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Song, şöyle devam etti:

"Özellikle UNESCO listesinde bulunan yerleri tercih ediyoruz ancak yemek konusunda sorunlar yaşıyoruz. Başkasının yaptığı tuzlu yemekleri yemek bizi rahatsız ediyor. Safranbolu'da bu sorunu çözmek bizi sevindirdi. Burada Türk yemekleri yapıyor ve yiyoruz. Türk yemeklerinde çok fazla tuz kullanılıyor. Yaptığımız yemeklerde buna dikkat ediyoruz. Türk yemekleri Tayvan mutfağına göre ağır ama çok lezzetli."