Sokağa çıkma yasağının dün Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahallelerinde kazılan hendekler yüzünden genişletildiği ve 57’nci gününde devam ettiği Sur ilçesinde sabah saatlerinde başlayan göç sürüyor. Sokaklarına hendek kazılıp, barikat kurulan ve patlayıcı madde tuzaklanan vatandaşlar, güvenlik güçleri ile teröristler arasında yaşanan çatışmalar yüzünden silah sesleri altında ilçeyi terk ediyor. Yanlarına aldıkları birkaç eşyaları ile ilçeden çıkan vatandaşlar, gidecek yer arıyor. Vatandaşların dramları ise yürekleri dağlıyor.

“İKİNCİ KEZ GÖÇÜYORUZ”

Köyden Diyarbakır’ın Sur ilçesine yerleştiğini, buradan da Fatihpaşa Mahallesi’nden ilçenin Lalabey Mahallesi’ne göç ettiğini anlatan bir vatandaş, “Daha önce Sur içindeydik. Durumumuz da yok. Gelirimiz de pek yok eşyalarımızı akrabalarımıza bırakacağız. Her birimiz bir yerde kalacağız. Belki de sokakta yatacağız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu savaşı çıkaranın da yapanın da Allah belasını versin. Dilerim Allah’tan çektiklerimizin on katını çekerler. Bu halkın durumunu görürlerse eğer anlarlar o zaman. Burada olanların maddi durumları zaten yok. Zengin insanlar burada oturmaz. Sur içinde oturanlar normal kirasını ödeyemiyor. İşimiz gücümüz yok. Bu karda kışta ne yapacağız. 12 kişiyiz 2 odada yatıyoruz” dedi.

Diyarbakır’da gurbetçi olarak çalışan bir vatandaş ise, “İnsanlara zulüm ve hayatlarına kasıt var. İçim rahat değil. Burada bir çocuk mağdur olurken ben kendi çocuğumu düşünüyorum. Buradaki halk kimse istemiyor. Böyle şeyleri. Buradaki insanlar gibi kapısını açan ve samimi olan ekmeğini paylaşan kişiler batıda bile yok” diye konuştu.

9 yaşındaki bir çocuk ise, çatışma seslerinin kendilerini ürküttüğünü anlattı.