ÇORUM (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sivil şehit sayılması tartışmasıyla ilgili, "Bunların şehit sayılması diye bir konu yok. Bunlar terör mağdurudur. İlgili kanunların hükümleri gereğince sadece yardım ve maaş bağlanması söz konusudur, şehit sayılması söz konusu değil" dedi.

Çorum'un Alaca ilçesinde temel atma ve açılış törenlerine katıldıktan sonra Hitit Üniversitesini ziyaret eden Erdem, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan'dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Gazetecilerin "Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine ve yaralananlara aylık bağlanmasıyla" ilgili sorularını yanıtlayan Erdem, kısa süre önce konuyla ilgili duyuru yaptıklarını anımsattı.

Saldırıyla ilgili bakanlıklarını ilgilendiren konunun, saldırıda hayatını kaybedenler ve yaralananlar için aylık bağlanması olduğunu anlatan Erdem, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili iki ayrı kanun var. Biri Terörle Mücadele Kanunu, diğeri terörden zarar görenlerin zararlarının telafisiyle ilgili kanun. Saldırıda bakanlığı ilgilendiren konu, maaş bağlanması durumudur. Bununla ilgili arkadaşlara talimat verdim, gerekli çalışmaları yapıyorlar. Ayrıca bu prosedürün başlaması için valiliklere müracaat edilmesi ve savcılığın raporu hazırlaması gerekiyor. Bu bir süreç ancak gerek bu patlama gerekse daha önceki patlamalarla ilgili süreç tamamlanmadığı için henüz bize intikal eden bir şey olmadı. Ama süreç tamamlandıktan sonra bize müracaat eden olursa, maaş bağlanması, bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile bir yakınının işe yerleştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılacak."

- "Şehit sayılması diye bir konu yok"

Bakan Erdem, saldırıda hayatını kaybedenlerin "sivil şehit sayılması" tartışmalarına da değinerek, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bu konudaki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını, öyle bir kelime kullanmadığını söyledi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin şehit sayılmasının söz konusu olmadığını bildiren Erdem, "Bununla ilgili geçmiş yıllarda çıkmış iki kanun var. Bunların şehit sayılması diye bir konu yok. Bunlar terör mağdurudur. İlgili kanunların hükümleri gereğince sadece yardım ve maaş bağlanması söz konusudur, şehit sayılması söz konusu değil. Bu kanunda şehit sayılmasıyla ilgili bir hüküm bulunmamaktadır" diye konuştu.

İlgili kanun hükümleri kapsamında yardım yapılacak kişilerin terör suçuna bulaşmamış olması şartı bulunduğunu vurgulayan Erdem, "Sadece zararın telafisi ve maaş hak ediyorlarsa ki burada da şöyle bir hüküm var, eğer teröre bulaşmışlarsa bu kanun hükümlerinden kendilerinin faydalanması söz konusu değil. Teröre bulaşanlara bu kanun hükümleri uygulanmıyor. Orada özel hüküm var. Teröre bulaşmamışlarsa, bir ilişkileri yoksa bunlara kanun hükümleri kapsamında bir yardım ve maaş bağlanması söz konusudur" ifadelerini kullandı.

Erdem, Çorum Valiliğini ziyaretinin ardından kentten ayrıldı.

Bakan Erdem'e, ziyaretlerinde Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ile Belediye Başkanı Muzaffer Külcü eşlik etti.