Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ikili görüşmede Suriye ve bölgeler konular ele alındı.



Görüşmede ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ele alınarak bu çevrede Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının 15 Aralık'ta Rusya'da yapılması konusunda teyitleştikleri öğrenildi.

"BİRLİK, BİLGİ VE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ARTMALI"
Türkiye'nin dönem başkanlığında Antalya Belek'te devam eden G20 Liderler Zirvesi'nin ilk gününün akşamındaki çalışma yemeğinde terörizm ve mülteci krizi ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada 1970'li yıllardan itibaren terör saldırılarına maruz kalan Türkiye'nin, terörün her türüne karşı olduğunu ve terörle mücadele konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin kriz bölgelerinden Suriye ile 911 kilometre, Irak ile 384 kilometre uzunluğunda bir sınırı paylaştığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, müttefik ülkeler arasındaki işbirliği, bilgi ve istihbarat paylaşımının daha da güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"İSLAM VE TERÖR BİRBİRİYLE İLİNTİRİLMEMELİDİR"

Erdoğan'ın PKK, PYD ve DAİŞ gibi örgütlerinin her birinin terör örgütü olduğunu hatırlatarak, " Bunların birbirleriyle mücadele etmelerinin terör örgütü oldukları gerçeğini değiştirmez. Devlet ve hükümet başkanlarının konuya ilişkin yaptıkları konuşmalarda, İslam ile terörün birbiriyle ilintilendirilmemesi gerekir. Bu hususta İslam ülkelerindeki siyasi liderlere de büyük görev düşüyor" dedi.

"2.5 MİLYON SURİYELİ VE IRAKLI MİSAFİRİMİZ"

Mülteci kriziyle ilgili olarak ise uluslararası toplumun, sonuçlarla uğraşırken sebepleri göz ardı etmemesi gerektiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sorumluluk ve yük paylaşımı ilkesi çerçevesinde, sorunların asıl sebeplerini ortadan kaldıracak çözümler üretmek önemlidir. Türkiye, Suriye ve Irak'tan gelen insanların dramlarıyla, yaklaşık 5 yıldır yüz yüze. Halen 2,5 milyon civarında Suriyeli ve Iraklıyı misafir ediyoruz" bilgilerin paylaştı.

PUTİN İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışma yemeğinin ardından ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de biraraya geldi. Erdoğan ve Putin'in heyetlerarası görüşmede ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ele alarak, bu çevrede Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının 15 Aralık'ta Rusya'da yapılması konusunda teyitleştikleri öğrenildi.

Erdoğan ve Putin'in, daha sonra da, başbaşa görüşerek Suriye başta olmak üzere bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.