Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'den ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'tan gelen açıklamalara sert cevap geldi. Yi, bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, 'Çin yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Hangi güç, ülke ya da kişi Çin'in politikasına ve çıkarlarına zarar vermek isterse bu en sonunda onların kendi zararına olur' ifadelerini kullandı.

Donald Trump, ABD'nin Fox News kanalına yaptığı açıklamalarda ülkesinin Çin ile yürüttüğü politikayı eleştirmişti. Trump, şu anda dünyanın ikinci büyük ekonomisi durumunda olan Çin ile ticari anlaşmaların devam etmesi için bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini savunmuştu.

Trump daha önce de Tayvan Devlet Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve bu görüşmeye Çin'den büyük tepki gelmişti.

'Tek Çin' politikası nedir?

İki ülke arasında 'Tek Çin politikası'nın kabulü 1972 yılında dönemin ABD Başkanı Richard Nixon ile Çin lideri Mao Zedong arasında gerçekleşti. Buna göre Tayvan, bağımsız olarak değil Çin Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak görülmeye başlandı.

Çin-Tayvan ilişkileri

23 milyonluk nüfusuyla Çin anakarasının güneyinde bir ada ülkesi olan Tayvan 1949 yılından beri Çin'den bağımsız olarak kendi idarecilerini seçiyor ve yönetiliyor.  Öte yandan Çin Tayvan'ı ülkenin bir eyaleti olarak görüyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) 1971 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'ni 'Tek Çin politikası' ile kabul etmesinin ardından çoğu ülke Tayvan'ı resmi olarak tanımaktan vazgeçti. Çin ve Tayvan arasında hassas olan ilişkilerin ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın politikalarına bağlı olarak daha da kırılgan bir hale gelebileceği tahmin ediliyor.

(Kaynak: CNN Türk)