THK Üniversitesi’nin önceki rektörü Prof.Dr. Ünsal Ban döneminde usule aykırı diploma ve derece verildiği iddiasıyla Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) tarafından soruşturma başlatıldı. Bu kez kuruma bağlı THK Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban’ın aldığı maaş konuşuluyor. 10 Şubat 2015′te rektörlük görevinden ayrılan Ban, maaşının ek dersle birlikte 110 bin TL olduğunu kabul etti. Yeni rektörün maaşı 10 bin TL.



AKP’den milletvekili aday adaylığı için başvuran eski Rektör Prof. Dr. Ünsal Ban’ın tezsiz yüksek lisans veya doktora ünvanları verildiği ortaya atılmıştı. Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’ne yönelik soruşturma başlatan YÖK, soruşturmaya yönelik şu açıklamayı yapmıştı:

"Kamuoyunun bilmesini isteriz ki usule aykırı, haksız yollardan diploma ve derece iktisabına yönelik bütün idari ve hukuki tedbirleri almak ve gerektiğinde soruşturma açmak hem görevimiz hem de önceliğimizdir. Bu bağlamda 27.01.2015 tarihinde bu iddialara ilişkin soruşturma başlatılmış olup bu soruşturma halen devam etmektedir. Kamuoyuna önemle duyurulur."

Eskİ başkan Osman Yıldırım döneminde ‘usulsüzlük’ iddialarıyla gündeme gelen Türk Hava Kurumu’nda (THK), bu kez de kuruma bağlı THK Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban’ın aldığı maaş konuşuluyor. THK Üniversitesi’nin bir tazminat davası için Ankara 15’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunduğu gelir durumunu gösteren belgede, Ban’ın 100 bin TL maaş aldığı bilgisi var.

4 YIL ÇALIŞTI
Yazıda, “Prof. Dr. Ünsal Ban, kurumumuzda 05.04.2011-10.02.2015 tarihleri arasında rektör olarak görev yapmış olup maaşı 100 bin TL’dir” denildi. Hürriyet’ten Oğuz Demir’e konuşan eski rektör Ban da maaşının ek dersle birlikte 110 bin TL olduğunu kabul ederek şunları söyledi:

250 BİN TL İDDİASI
"İlk maaşım 25 bin TL’ydi. Mütevelli heyeti maaşımı 50 bin TL, sonra da 100 bin TL yaptı. Üniversite rektörünün kendisiyle ilgili toplantılara katılamayacağına dair kanun var. Yani ben maaşımla ilgili bir toplantıya katılamam. Defterin tüm sorumluluğu da mütevelli heyet başkanına aittir. 18-20 ay ödenen bir maaşın bilinmeme durumu var mı? Bazı iddialara göre maaşımın 250 bin TL’ye çıkması imkânsız. Ek derslerle maaşım ortalama 110 bin TL oluyordu."

THK Başkanı Kürşat Atılgan ise Hürriyet’in sorusu üzerine;

"THK yeniden yapılanma içindedir. Geçmiş dönem kaynaklı olayların davaları sürmektedir ve THK bu davalarda taraftır. Kurum, bundan böyle başarıları ile anılmak istemektedir" dedi. Türk Hava Kurumu yetkilileri, üniversitede rektörlük görevini Prof. Dr. Yıldırım Saldıraner’in vekaleten yürüttüğünü ve maaşının da 10 bin lira olduğu bilgisini verdiler. Vakıf üniversitelerinde rektör maaşları 10 ila 35 bin lira arasında değişirken, devlet üniversitelerinde ortalama 7 bin ile 7 bin 500 arası değişiyor.

İŞÇİLER 6 AYDIR MAAŞ ALAMIYOR
THK’nın tek gündemi rektör maaşı değil. Kurumda çalışan işçiler, 6 aydır maaşlarını, emekliliği gelenler ise tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle mahkeme yoluna gitti. İşçiler, maaş ve tazminatları için THK mallarını haczetmek amacıyla başvuruda bulunurken, geçen ay icra memurları haciz yoluyla tahsil için THK Genel Başkanlığı’na gitti. Yönetim ile varılan anlaşma sonucu, haciz işlemi yapılmadan işçilerin alacaklarının bir kısmı yatırıldı. THK yetkilileri işçilere ödeme yapılamamasıyla ilgili olarak "Nakit akışında bazı sıkıntılar yaşanıyor" açıklamasını yaptı.

VAKIF KREDİSİYLE KURULDU
2011’de, devlet desteği almadan, THK Vakfı’nın bankalardan çektiği 100 milyon TL’lik krediyle faaliyetlerine başlayan üniversite, havacılık sektörüne nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefliyor.