Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ADALET Bakanı Kenan İpek, Ankara'da 97 kişinin ölümüne neden olan saldırıya gereken karşılığın verileceğini belirterek, "Çok açık bir şekilde belli örgütlerin amaçsal anlamda bir ortaklık tesis ettiğini söylemek gerekiyor. Yolları kesişen bu örgütler birbirini besliyor, birbirinin yolunu açıyor" dedi.
Bakan İpek, Antalya'da 17 Ekim'e kadar devam edecek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Adalet Bakanlığı, Danıştay ve Yargıtay tarafından düzenlenen 'Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' sempozyumunun açılış oturumuna katıldı.
Bakan İpek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin terör sorunuyla uğraşmaya ve enerjisini bu soruna harcamaya devam ettiğini belirterek, Ankara'da 97 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından derin bir üzüntü yaşadıklarını söyledi. İnsanların güvenliğine, yaşam hakkına yönelen bu saldırıların hesabının çok açık ve net olduğunu belirten İpek, bu saldırılarla Türkiye'nin kaybetmesi, istikrarsızlaşması ve bir kaos ortamına sürüklenmesinin hedeflendiğini dile getirdi. İpek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bugün terör örgütleri büyük oranda uluslararası güçlerin maşası olarak faaliyet gösteriyor. Bugün belli terör örgütleri söylem olarak görüntüde maskeleme amacıyla farklı konuları öne sürüyor. Çok açık bir şekilde belli örgütlerin amaçsal anlamda bir ortaklık tesis ettiğini söylemek gerekiyor. Yolları kesişen bu örgütler birbirini besliyor, birbirinin yolunu açıyor. Dini, mezhebi veya etnik açıdan belli söylemler ileri sürülüyor. Ancak biliyoruz ki olayların arka planında farklı hesaplar bulunuyor. Uluslararası sistemi ve iç siyaseti dizayn etme amacı çok açık ve net görülmektedir."
'GEREKEN KARŞILIK VERİLECEK'
Kenan İpek, milletin huzur ve geleceğinin esas ve vazgeçilmez olduğunu, buna kastedecek her fiilin ihanet çerçevesinde değerlendirildiğini söyledi. İpek, "Bu saldırı ile daha önceki benzer olaylarda olduğu gibi ne amaçlanmışsa gereken karşılık verilecektir. Faillerin kısa sürede belirleneceğini söyleyebilirim. Asıl bu faillerin arkasındaki güç ya da güçlerdir" diye konuştu.
ETKİN VE HIZLI ADALET VURGUSU
Adalet Bakanı Kenan İpek, adaletin hızlı ve etkin şekilde tecelli etmesinin herkes için büyük önem arz ettiğini söyledi. Toplumda baş göstermesi kaçınılmaz olan uyuşmazlıklarda yargı mercilerinin bir nihai çözüm makamı olduğunun şüphesiz olduğunun altını çizen İpek, "Adaleti ölçülebilir bir sosyal değer haline getirmek için yargının etkin işleyişini sağlamak, bunun için gerekli politika ve programları hayata geçirmek temel hedefimiz" dedi.
YARGININ AĞIR İŞ YÜKÜ
Ancak en küçüğünden en büyüğüne, en basitinden en girift olanına kadar her türlü uyuşmazlığın yargı mercileri önüne taşınmasının da bir başka sorunu gündeme getirdiğini belirten İpek, şunları söyledi:
"Yargılama sürelerini uzatan, yargılama kalitesini düşüren bu sorun, dünyadaki pek çok hukuk sistemi için aynıdır. Yargı mercileri, yıldan yıla artan ve ağırlaşan bir iş yükünün baskısı altındadır. Bu noktada, yargı mercilerimizin kapasitesini zorlayan iş yükünü doğru tarif etmek gerekir. İstatistiklerin, rakamların, yüzdelik dilimlerin tarife ettiği bu iş yükü, ne tek başına inceleme bekleyen dosyalar, ne tek başına genişleyen mesai saatleri, ne tek başına uzayan duruşma listeleridir. Bu iş yükü, en temel ve en yalın ifadesiyle, toplumumuzun artan adalet beklentisidir."
YENİ YARGI STRATEJİSİ
Bu açıdan bir taraftan adalet hizmetlerinde kapasite artırıcı önlemlerin, diğer taraftan adaletin sosyal hedefini gerçekleştirecek tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren İpek, “Ne hizmet binalarının, personel ve yargı mensubu sayılarının artırılması, ne de mevzuat düzenlemelerinin, çağdaş hukuk uygulamalarının ülkemize taşınması tek başına çözümü sağlayabilir" dedi. Bu çerçevede Adalet Bakanlığı'nın Yargı Reformu Stratejisi'nin de bu hassasiyet temelinde şekillendiğini belirten İpek, “Yeni yargı reformu stratejimiz, iki temel düşünce üzerine inşa edilmiştir. Bunlardan ilki, yargıya intikal eden iş yükünün azaltılması, ikincisi ise yargılama sürelerinin kısaltılması ve yargının iş hızının artmasıdır" dedi.
ARABULUCULUK ZORUNLU HALE GELECEK
Geleneksel muhakeme yoluna alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi ve etkin hale getirilmesinin stratejik hedefler arasında önemli yere sahip olduğunu belirten İpek, “Önümüzdeki süreçte belli alanlarda arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz" dedi. Zorunlu hakem heyetlerinin uygulama alanlarının genişletilmesinin de gündemdeki bir diğer konu olduğunu belirten İpek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Adalet hizmetlerinde devrim niteliğindeki bir değişim, yargıda zaman yönetimi için atılacak adımlarla gelecek. Belirli tür dava ve işlerde, ortalama görülme sürelerini belirleyeceğiz. Böylece, artık vatandaşlarımız açtığı davanın yaklaşık ne zaman biteceği konusunda kanaat sahibi olacak. Yargıyla ilgili yapılacak memnuniyet anketleri, mahkemelerin hazırlayacağı faaliyet raporları, yargı etik kuralların belirlemesi gibi çalışmalar, yargıda şeffaflık ve hesap verebilirlik hedeflerine hizmet edecek. Hukuk öğrencilerinin aktif rol alacağı ve barolarla ortak yürütülecek hukuk klinikleri, gönüllülüğe dayanan ve vatandaşlarımıza hizmeti esas alan pro-bono gibi projeler adalete erişimi güçlendirecek adımlar olacak."
YÜKSEK YARGININ DOSYA YÜKÜ
Yargıtay'a yılda 1 milyon dosya intikal ederken Fransa'da 45 bin, Almanya'da 9 bin, İngiltere'de ise 6 bin civarında dosyanın intikal ettiğini aktaran İpek, “Yargımıza intikal eden her konu, ilk derece mahkemelerinden sonra Yargıtay ve Danıştay'a gidiyor. İstinaf Kanun Yolu'nun hayata geçmesi ile davaların yaklaşık yüzde 90'ı istinaf mahkemelerinde sonuçlanacak. Yüzde 10 kadarı da yüksek yargıya gitmiş olacak" dedi.
ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARININ FAYDALARI
Yargıda alternatif çözüm yöntemlerinin geliştirilmesiyle yargı mercilerinin etkin işleyişi tıkayan ağır iş yükünden kurtulacağını belirten İpek, buna bağlı olarak ikinci faydanın yargılama sürelerinin kısalması, özellikle yargılama kalitesinin artması olacağını aktardı. Bakan İpek, üçüncü ve en önemli faydanın ise toplumun adalet beklentisine en hızlı ve etkili biçimde yanıt vermek biçiminde tezahür etmesi olduğunu dile getirdi.

FOTOĞRAFLI