Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de Kadın ve Demokrasi (KADEM) Vakfı Yükseköğrenim Kız Öğrenci Misafirhanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, hunharca öldürülen Özgecan Aslan cinayetine değinerek, "Özgecan'ın direnişi başka bir direniştir, son nefesine kadar direnen bir yavrudur. O zaman 'idam yasası böyle vahşetler için tekrar gözden geçirilmeli' demiştim. Milet adına karar veren bir üst vicdan mahkemesi kurulmalıdır. Böyle toplumsal vahşet durumlarında toplum vicdanını rahatlatıcı kararlar vererek, onları uygulamalı, toplum vicdanı rahatlamalı" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kınıklı Mahallesi'nde KADEM Vakfı'nın bir binanın içine tefrişatını yaptırarak açtığı Yükseköğrenim Kız Öğrenci Misafirhanesi'nin açılış törenine katıldı. AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Milletvekili Mehmet Yüksel ve milletvekili adayları, KADEM Vakfı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Yılmaz ve çok sayıda kadının katıldığı açılış töreninde konuşan Bakan Zeybekci, vahşice öldürülen kadın ve çocuk cinayetlerinden söz etti.
Özgecan Aslan'ın hunharca öldürülmesi konusunu hatırlatan Zeybekci, "Özgecen cinayeti, bir kadına şiddet meselesi değildir, vahşettir. Özgecan'ın direnişi başka bir direniştir, son nefesine kadar direnen bir yavrudur. O gün hatırlayanlar varsa 'İdam yasası böyle vahşetler için tekrar gözden geçirilmeli' diye söyleyen bendim. Birileri yine onu farklı yorumlamış olabilir, hala aynı şeyi söylüyorum. Kayseri'de iki sabiyi kollarından tutup, kaçırıp, onlara her türlü iğrenç muameleden sonra başlarını ezerek öldüreni siz hapse koyamazsınız. Ya da babasına sefer tasında yemek götüren 8-10 yaşındaki yavruyu alıp götürüp de bir köşede o iğrençlikleri yaptıktan sonra öldüreni siz hapse koyamazsınız. Bunun için bu ülke, millet adına karar veren bir üst vicdan mahkemesi kurulmalıdır. Böyle toplumsal vahşet durumlarında toplum vicdanını rahatlatıcı kararlar vererek onları uygulamalı. Toplum vicdanı rahatlamalı. Bunu yapmamız gerekiyor" dedi.
"KADINLARI CAMİDEN KOVAN ZİHNİYETİ KONUŞMALIYIZ"
Bakan Zeybekci, Cuma namazının sadece erkeklere farz olmadığını belirterek, "Hz. Hatice, Hz. Ayşe, Hz. Fatıma ve bütün büyüklerimizden başlayan o ilk devrimin insanları, bu insanlıkta eşit seviyede yönetimlerdeydi. Eşit insanlardı, aynı camide cemaattiler. Cuma sadece erkeklere mi farz kılındı? Peki kadınlarımızı camilerden kovan, camilere sokmayan zihniyete karşı önce onları konuşmamız gerekiyor. Kadınların oda ve borsaların yönetim kurulu üyeliklerinde olması gerekiyor" diye konuştu.
"PARTİLERDEN KADIN KOLLARI KALKMALI"
Partilerdeki kadın kollarının kaldırılması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Önce partilerde kadın kollarını kapatmamız lazım, erkek kolları mı var ki kadın kollar olsun. Eğer denge diyorsak bunları konuşalım. Başka modern demokrasilerde kadın kolları yok. Partilerimizdeki kadın kolları olmasın derken kapatalım anlamında söylemiyorum. Öyle geliştirelim ki kadın kollarına gerek olmasın" dedi.
Bakan Zeybekci, konuşmasının ardından 4 katlı 40 kız öğrenci kapasiteli misafirhanenin açılış kurdelesini kesti.

FOTOĞRAFLI