Ümit TÜRK - Özden ATİK / İSTANBUL, () Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu, Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde açılmak istenilen siyanürle altın arama madenini doğaya ve insan sağlığına zararlı olduğunu belirterek protesto etti. Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda toplanan Fatsa-Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri, "Siyanür varsa yaşam yok" yazılı pankart açarak, "Siyanür varsa fındık mındık yok" sloganları attı. Grup adına Esra Aksu yaptığı açıklamada, Bir yıldır yürüyüşler, mitingler düzenlediklerini belirterek, "Direniş çadırımızı, mücadelenin sürekliliğini sağlamak, siyanüre hayır deyişimizi her gün her saat vurgulamak için siyanürle altın ayrıştırmak isteyen, toprağımızı havamızı suyumuzu zehirleyerek yaşamımıza kasteden, madenin tam karşısına kurduk. Mücadelemizi hem alanlarda hem de hukuken sürdürdük Ancak İngiliz şirket Stratex ve Türk ortağı Bahar madencilik hiç durmadı. Hergün topraklarımıza saldırdı" dedi.

"BİR YILDIR YOK OLMAMAK İÇİN VAR OLMA MÜCADELESİ VERİYORUZ"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ruhsatta çalışma izninin olmadığı alanı hukuksuzca büyüttüler. Sit alanını umursamadılar. Sit alanı davasına hemen müdahil olduk. Hiçbir hukuki dayanakları olmadan kamyonları daha rahat geçmesi için fındık bahçelerimize dozer sokup yolları genişlettiler ona da karşı durduk bu sefer de dedelerimizden kalan topraklarımızı almak için kamulaştırma davası açtılar . Yılmadık; 'Bu topraklar bizimdir bırakmıyoruz' dedik. ÇED raporu istedik, maden danışmanlarının da aralarında olduğu bilirkişi heyeti çıkardığı raporda siyanürün zararsız olduğunu söyledi... İtiraz ettik. İkinci ÇED raporu da olumlu gelince gene yılmadık ÇED iptal davası açtık. Bir yıl boyunca Fatsalı ve Ünyeliler olarak bin bir zorluk ve emekle yok olmamak için var olma mücadelesi veriyoruz."

"30 EKİM'DE 'ÇED İPTAL DAVASI' VAR"
Siyanürün varlığının canlı yaşamının yok olması anlamına geldiğinin ifade eden Aksu, "Çernobilin çocukları olarak biz var olma mücadelesi veriyoruz. Topraklarımızı zehirlettirmeyeceğiz, rant için yaşamımızı mahvettirmeyeceğiz. Şimdi önümüzde bir dava daha var. 30 Ekim'de Ordu idare mahkemesinde görülecek olan ÇED iptal davasında, bir kez daha haklılığımızı haykıracağız, mahkemede geleceğimiz için savunmamızı yapacağız" dedi.

(FOTOĞRAF)