Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Salih Sağır, 2014 yılında hava kalitesi indeksine göre İlkadım ve Tekkeköy ilçelerinde 2014 yılının Ocak, Şubat, Mart, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında havanın soğumasıyla ısınmaya bağlı olarak PM10 (toz) parametresinin yükseldiğini söyledi.
Samsun’da kurulu olan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Salih Sağır, “İlkadım ilçesinde kurulu bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nda kükürtdioksit (SO2) ve partikül madde (PM10) ölçümleri yapılmaktadır. Tekkeköy ilçesinde kurulu bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nda SO2, PM10, azot oksitler (NOx), azot monoksit (NO) ve azot dioksit (NO2) ve karbonmonoksit (CO) ölçümleri yapılmaktadır” dedi.
2014 yılında İlkadım ve Tekkeköy ilçelerinde günlük toz ve azot dioksit değerlerinde aşımların gözlendiğini belirten Sağır, “2014 yılında İlkadım ilçesinde günlük PM10 (toz) ve Tekkeköy ilçesinde günlük PM10 (toz) ve saatlik NO2 limit değerlerinde aşımlar görülmektedir. Ancak ölçümü yapılan hava kalitesi parametrelerinde aşıldığında, nüfusun geneli için kısa süreli maruz kalmadan dolayı insan sağlığına bir riskin söz konusu olduğu ve ilgili yetkili merci tarafından acil önlemlerin alınacağı seviye olarak tanımlanan uyarı eşikleri limit değerleri aşılmamıştır. Hava kirliliğinin belirlenmesinde kullanılan hava kalitesi indeksi kullanılmasıdır. İndeks belirli kategorilerde farklı tanım ve renkler kullanılarak ifade edilmekte ve ölçümü yapılan her kirletici için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Ulusal Hava Kalitesi İndeksi, EPA Hava Kalitesi İndeksini ulusal mevzuatımız ve sınır değerlerimize uyarlayarak oluşturulmuştur. 5 temel kirletici için hava kalitesi indeksi hesaplanmaktadır. Bunlar, partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3)’dur” diye konuştu.
İlkadım ve Tekkeköy ilçelerindeki 2014 yılının bazı aylarda PM10 (toz) parametrelerinin yükseldiğinin altını çizen Sağır, “2014 yılında hava kalitesi indeksine göre İlkadım ve Tekkeköy’de Ocak, Şubat, Mart, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında havanın soğumasıyla ısınmaya bağlı olarak PM10 (toz) parametresinin yükseldiği, ancak gerek İlkadım gerekse Tekkeköy ilçelerinde hava kirleticileri bakımından uyarı eşikleri aşılmamıştır. Isınma kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü ve önlenmesi için ilimiz limanlarından ithalatı yapılan kömürlerin ithalatı aşamasında il müdürlüğümüz tarafından numuneler alınıp yetkili laboratuarlarda analizi yaptırılmakta ve analiz sonuçları uygun olmayan kömürlerin ithalatına izin verilmemektedir. Kömür satışları il müdürlüğümüzden belge almış olan bayiler tarafından yapılmakta ve bu bayiler İl Müdürlüğümüzce ve yetki devri yapılmış olan Büyükşehir Belediyesi’nce denetlenmektedir. İlimizde Tekkeköy ve İlkadım ilçelerinde bulunan mevcut 2 adet hava kalitesi istasyonu dışında Bafra, Atakum ve Canik ilçeleri olmak üzere 3 istasyon daha kurulmuş bulunmaktadır. Söz konusu istasyonların veri alımları test aşamasında olup tamamlandığında ilimiz hava kalitesi 5 istasyonla izlenecektir” şeklinde konuştu.
SAMSUN’DA TEMİZ HAVA MERKEZİ BİNASI KURULACAK
Twining projesi kapsamında Samsun’a Temiz Hava Merkezi binasının kurulacağını belirten Sağır, “Bakanlığımızın Alman hükümeti ile gerçekleştirdiği Twining projesi kapsamında illerde bulunan hava kalitesi ölçüm istasyonlarının bağlı bulunacağı bölgesel yapılanma çerçevesinde Türkiye genelinde 8 bölgede Temiz Hava Merkezi binası yapılacaktır. Bu 8 binadan birinin de bölgesel yani ilimizde ve komşu illerde bulunan tüm hava kalitesi ölçüm istasyonlarının bağlı olacağı Temiz Hava Merkezi binasının 2015 yılı içersinde en kısa zamanda yapılması planlanmaktadır” bilgilerine yer verdi.
SAMSUN’DA 9 FİRMAYA İDARİ YAPTIRIM UYGULANDI
Samsun’da 2014 yılında çevre kirliliği konusunda 9 firmaya idari yaptırımların yapıldığını ifade eden Sağır şunları söyledi: “Sanayi kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla işletmelerin çevre izin ve lisansları alma aşamasında baca veya sahadan kaynaklanabilecek hava kirletici emisyonların ölçümleri yaptırılıp sonuçların mevzuata uygunluğu değerlendirilip çevre izni verilmektedir. İlimizde çevre izin ve lisansı almış olan 140 işletmenin hava emisyonu izni bulunmaktadır. İlimizde faaliyet gösteren enerji üretim santralleri, metal endüstrisi, kimya endüstrisi ve çimento fabrikası gibi tesislerin baca gazı salınımlarının takibi için sürekli emisyon ölçüm sistemleri kurulmuş olup sistem üzerinde raporlama yapılmaktadır. Bu veriler müdürlüğümüzce mevzuata uygunluğu yönünden de denetlenmektedir. Ayrıca sürekli emisyon ölçüm sistemi baca gazı verilerinin anlık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın altyapısına bağlanarak online olarak izlenebilmesi için Bakanlığımızca çalışmalar yürütülmektedir. Bu sayede tesislerden havaya salınan kirletici gazların verileri mevzuattaki sınır değerlere uyumu online olarak izlenebilecektir. 2014 yılında il müdürlüğümüzce şikayet, ortam bazlı ve planlı olmak üzere yapılan denetimler sonucunda hava konusundan 3, su konusundan 2, gürültü konusundan 1 ve ÇED konusundan 3 firmaya idari yaptırım kararı uygulanmıştır.”