Tarantula olarak bilinen zehirli örümceğin, insan vücudunda kıkırdak hücrelerine çok iyi geldiği ortaya çıktı. Zehirden elde edilen maddeler, eklemleri koruma ve amansız ağrıları önleme amacıyla ilaç sektöründe de yer alıyor.
Bilim insanlarının yaptıkları deneylerle, mekanik zorlanma ya da yaralanmalar sonrasında oluşan kıkırdak zedelenmelerinde, tarantula zehrinin yıpranan kanalları bloke ettiği ve ölen hücreleri durdurabildiği gözlemlendi.
Ulusal Bilimler Akademisi'nin yayınladığı deney tutanaklarıyla ortaya çıkan yeni bulgular, kıkırdak yaralanmaları ile ilgili ağrı eklemleri korumak ve önlemek için potansiyel ilaç hedefleri yol açabilir.




KIKIRDAK ZEDELENMELERİ CİDDİYE ALINMALI!

Küçük ve dikkate alınmayan yaralanmalar, farkında olmadan daha büyük sakatlanmalara yol açar. Travmatik düşüşler, spor yaralanmaları ve enfeksiyonları sonrası, genllikle çok ciddiye alınıp müdahale edilmeyen durumlar ileride ciddi kıkırdak kayıplarına yol açar.

KIKIRDAK NEDEN YAVAŞ İYİLEŞİR?

Kıkırdağın diğer dokulara oranla yavaş iyileşmesinin sebebi, kendi kan hücresi olmamasından kaynaklanır. Bilim insanlarının deneyleri, örümcek zehrinin özellikle yavaş iyileşme noktasında çözüm getirdiğini ortaya çıkardı.

Ülke Haber