Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, dış ticaret verileri, ihracatta yaşanan düşüş ve bağlı etkenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.
TUİK verilerine göre ihracatın 2015 yılı Haziran ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 6,9 azalarak 11 milyar 996 milyon dolar olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, “Aynı dönemde ithalat ise yüzde 12,5 azalarak 18 milyar 201 milyon dolara geriledi. Haziran ayında dış ticaret açığı ise yüzde 21,6 azalarak 6 milyar 206 milyon dolara düştü. 2015 yılının ilk altı ayında ihracat 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 8,2 azaldı. 2015 yılının ilk altı ayında ithalat yüzde 10,9 oranında düşüş gösterdi” dedi. Avrupa Birliği’nin ihracattaki payında gerileme yaşandığını belirten Hiçyılmaz, AB’ye yapılan ihracatın Ocak-Haziran 2015 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 azaldığını ifade etti. Türkiye’nin sadece AB’de değil, geleneksel pazarlar olarak nitelendirilen Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracatında da düşüş yaşadığına değinen Hiçyılmaz, “2015 yılının Ocak-Haziran döneminde, geçen yılının aynı dönemine göre Kuzey Afrika pazarı yüzde 15,5, Ortadoğu pazarı yüzde 7,2 daraldı” ifadelerini kullandı. Çin’in Türkiye’de pazar kazandığına dikkat çeken Hiçyılmaz, “Bunun aksine Türkiye, Çin’de pazar kaybetmektedir. 2015 yılın ilk altı ayında; Çin’in Türkiye’ye ihracatı yüzde 3,8 artarak 12 milyar 419 milyon dolar olurken, Türkiye’nin Çin’e ihracatı yüzde 18 azalma ile 1 milyar 517 milyon dolara olarak gerçekleşti. Çin ile olan dış ticaret açığı 10 milyar 902 milyon dolara yükseldi” diye konuştu. İhracatta Temmuz ayında da beklenen performansın sağlanamadığına vurgu yapan Hiçyılmaz, “İhracatta geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 13,0 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Ocak-Temmuz döneminde ise ihracattaki düşüş yüzde 12,2 olmuştur. İhracattaki düşüşte sanayi ürünleri ihracatındaki yüzde 13,3 oranındaki azalış önemli rol oynamıştır. İhracatın iki önemli kalemi olan hazır giyim ve otomotiv sektörlerinde de önemli düşüş yaşanmıştır” şeklinde konuştu. Temmuz ayında en çok ihracat yapılan on ülke içinde sadece Irak ve Mısır’a yapılan ihracatta artış olduğunu ifade eden Hiçyılmaz, Türkiye’nin ihracatta yaşadığı sorunlarının altında yatan nedenlerin cari durum kaynaklı ve yapısal kaynaklı olarak ikiye ayrıldığını kaydetti. Cari nedenlerin başında 2015 yılında küresel ölçekte yaşanan dış ticaret hacmi daralması geldiğini belirten Hiçyılmaz, başta Çin ve AB ekonomilerindeki kırılganlık olmak üzere, küresel ölçekte büyümede istikrarın yakalanamamış olmasının yapısal kaynaklı sorunlar içinde önemli rol oynadığını söyledi. Başkan Hiçyılmaz, Türkiye’nin ihracatında yaşanan düşüşteki yapısal nedenleri ise şöyle sıraladı:
“Türkiye’nin toplam ihracatı içinde yüksek teknoloji ürünlerin payı Haziran ayı itibari ile sadece yüzde 3,8’dir. Bu durum ülkemiz ihracatında katma değerin düşük olduğunu göstermektedir. Son yedi ay içinde TL, ABD doları karşısında yüzde 18 değer yitirmiş ve Türk mallarının fiyatları dolar cinsinden düşmüştür. Bunun yanı sıra benzer mallar üreten ve ihracatta rakibimiz olan ülkelerin ulusal paraları da değer yitirmiş ve dolayısıyla fiyat avantajımız kaybolmuştur. Uluslararası ekonomideki gerçekleşmeler nedeni ile Euro/Dolar paritesinde gerileme yaşanmıştır. İhracatının önemli kısmını AB’ye Euro cinsinden yapan Türkiye’nin, paritedeki gerileme nedeni ile ihracatı dolar cinsinden azalma göstermiştir.” Kayseri ekonomisinin de yaşanan bu olumsuz tablodan etkilendiğini kaydeden Hiçyılmaz, “Kayseri’nin Temmuz ayı ihracatı 117 milyon 242 bin 34 dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama göre Kayseri il bazında 12. sırada yer almıştır. Kayseri’nin ihracatı 2014 yılının Temmuz ayına göre yüzde 18 ve 2015 yılı Haziran ayına göre ise yüzde 13 oranında azalma göstermiştir. 2015 yılı ilk yedi aylık toplam ihracat rakamımız da 921 milyon 167 bin dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.
Başkan Hiçyılmaz, bu tabloyu değiştirmek için, kurulacak yeni hükümetin sanayici ve ihracatçıyı destekleyecek önlemler alması gerektiğini belirterek, “Özellikle sanayici için önemli maliyet unsuru olan enerji fiyatlarında yeni düzenlemelere gidilmelidir. Unutulmamalıdır ki, Türkiye’nin ihracatının yüzde 93’ü sanayi ürünüdür. Düşük ihracat demek; düşük sanayi üretimi ve yüksek işsizlik demektir” ifadelerini kullandı.